Образовање

Атинска конферeнција о образовању

Објављено у Образовање.

Конференција о новом програму Европске уније за образовање, тренинг, омладину и спорт ЕРАСМУС ПЛУС, одржана је 17. и 18. јануара у Атини. На конференцији је као један од представника српске делегације учествовао и Страхиња Стојковић, шеф општинске Канцеларије за младе.

Скуп је организован са циљем да представницима образовног и омладинског сектора представи нови програм и могућности за сарадњу у оквиру истог, отворене за земље Западног Балкана. Конференцију је званично је отворио Јан Трушински, генерални директор за образовање и културу Европске комисије, нагласивши том приликом важност Програма за ширење видика и лични и професионални развој младих људи.

Он је истакао је да су активности младих људи у неформалном образовању у потпуној корелацији са формалним образовањем, те да им пружају додатну мотивацију и доприносе приликом запошљавања. У уводном излагању, господин Трушински посебно је нагласио значај волонтирања, похваливши младе људе са Балкана за њихов активизам у претходном периоду. Током конференције присутнима су представљени оквир и стратегија проширивања ЕУ, као и све новине и могућности у оквиру ЕРАСМУС ПЛУС програма за младе.

– За Србију је значајно напоменути да се земља тренутно налази на средњем нивоу партиципације у програму ЕРАСМУС ПЛУС, који омогућава партнерство на пројектима организација из програмских земаља и учешће у отвореном методу координације, те да ће се у случају поновног отварања прозора за Западни Балкан, организацијама из Србије опет указати могућност директног аплицирања, подношењем пројектних предлога надлежном телу у Бриселу. Ови фондови представљају будућност, не само за Србију, већ и за локалну заједницу, јер аплицирањем и коришћењем ових ресурса можемо реализовати доста добрих пројеката за унапређење живота младих у нашој локаланој заједници – рекао је Стојковић.