Образовање

Свети Сава у вртићу "Сунце"

Објављено у Образовање.

Школска слава Свети Сава обележена је данас у вртићу "Сунце" Предшколске установе "Јелица Обрадовић". Сечењу славског колача и дечијој приредби присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, као и представници градске општине Младеновац.

Наши најмлађи суграђани данас су прославили дан првог српског просветитеља, Савиндан. Сведоци смо да је ова слава увек посебна када се прославља у Предшколској установи "Јелица Обрадовић", а тако је било и данас у вртићу "Сунце".

Особље и малишани потрудили су се да кроз манифестацију "Традицијом у сусрет Светом Сави" прикажу живот онаквим какав је био у време наших старих. Стари предмети, заборављене игре, покућство, разбоји, народна ношња, иконопис, стари занати, домаће животиње и још много лепих ствари чине да прослава школске славе увек буде нова и другачија него у осталим нашим школама.

Данашњу свечаност увеличао је Епископ шумадијски Господин Јован који је присуствовао сечењу славског колача, а кога су деца и особље вртића, као и остале госте, топло и срдачно дочекали.

– Заиста сам срећан и поносан што на територији шумадијске епархије постоји овакав вртић. Желим да се захвалим особљу које се брине о нашој деци чије су душе као растопљени восак. Док је тај восак у топлој руци он се обликује како треба. Зато се и захваљујем свима, а највише директору Небојши који ово тако мудро води и руководи. Верујем да он ову установу и посао доживљава као своју другу или као прву породицу и то се види на сваком кораку – рекао је Епископ шумадијски Господин Јован. Он је рекао да своје честе боравке у Младеновцу дугује породици Чокић.

– Овде сам због нашег председника Дејана, чију породицу сматрам као своју и чије родитеље сматрам као своје рођене брата и сестру. Тако се и све види, да је од доброг корена добар плод настао. То је и пример и за друге општине – рекао је Јован.

Домаћин славе, Небојша Цветковић, директор Предшколске установе "Јелица Обрадовић" захвалио се свима који су се одазвали позиву да буду гости на данашњој прослави.
– Увек када одслушам беседу владике Јована ја не знам шта да кажем. На примеру Светог Саве видимо како је помагао народу у стварном животу и оваква врста преношење знања и васпитања чини људе добрим од малена. Ми смо се трудили, заједно са свима вама, да се, као што је Душко Радовић рекао, не трудимо да будемо бољи од других, већ да будемо најбољи што можемо. Ми смо се потрудили – рекао је Цветковић.

Присутне је поздравио и Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, који је похвалио раду ове установе и њеног руководства.

– Убеђен сам да је ваш директор Небојша Цветковић само први међу једнакима у једном успешном колективу. Иако ово звучи као политичка фраза, верујте ми да сам се прошле године током боравка на Хиландару уверио у њену истинитост. То је једино место на свету где је чак и протос Свете Горе, којем мандат траје годину дана, једнак са осталим монасима међу које се после истека мандата враћа.

Мислим да и нашим политичари мандат треба да траје што краће како се не би искварили. Верујем да се ја нећу искварити за све ово време, пре свега уз помоћ нашег духовног вође Епископа шумадијског Јована, а не уз било ког политичког лидера, партију или програма – рекао је Чокић.