Пољопривреда

Посета словеначких пољопривредника

Објављено у Пољопривреда.

Група од четрдесетак пољопривредника из Словеније који су на стручном пропутовању кроз Србију, посетила је јуче нашу општину. Поред Општине, Словенци су обишли неколико газдинстава и фарми у Младеновцу.

Представнике три општина из околине Горње Радгоне, Свети Јурији об Шчавници, Вержеј и Крижевци, ипсред Градске општине Младеновац, угостио је Дејан Чокић, заменик председника општине. Чокић је гостима пожелео да се у Младеновцу осећају као код куће.

– Већ три године посећујем Горњу Радгону испред Градске општине Младеновац и могу рећи да се тамо осећам као у Младеновцу. Верујем да ћете ви имати исти такав осећај кад сте у нашем граду. Побратимљење две општине, Младеновца и Горње Радгоне, траје већ тридесет година и заиста бих желео да се то настави, а не да зависи од једног човека већ да буде традиција које ће годинама унапред трајати – рекао је Чокић.

Испред словеначких пољопривредника, своје утиске из Младеновца, пренео је Антон Слан, жупан општине Свети Јурији об Шчавници, који је како каже, последњи пут био у Младеновцу пре 25 година. Он је представио пољопривредне стручњаке из Пољопривредне стручне службе у Мурској Соботи.

–  Долазим из Пољопривредне стручне службе у Мурској Соботи која се бави разним гранама пољопривреде где сам запослен. Када сам чуо да пролазимо поред Младеновца, одмах сам предложио сарадницима да обавезно обиђемо вашу општину. Ја сам био пре 25 година када сам суделовао у емисији "Знање - имање", јер је тада наша месна заједница била побратимљена са вашим селом Влашка. Тада смо успоставили многе контакте и видели да је Младеновац срце и душа Србије. Пуно бих се захвалио господину Ђорђевићу који нам је омогућио да све ово видимо. Мени је драго да ових двадесет година које нису биле најбоље за ове просторе нису утицале на наше пријатељство јер једни другима можемо много да помогнемо. Ја радим на подручју пољопривреде и већ по повратку ћу са својим колегама да се састанем како би почели са вама конкретно да сарађујемо на стручном и привредном плану – рекао је Слан.

Водич словеначке делегације кроз општину Младеновац и њене пољопривредне потенцијале јуче је био Милан Ђорђевић, члан Општинског већа за пољопривреду. Он је објаснио циљ посете и могућности које се отварају младеновачкој пољопривреди.

– Искористили смо прилику да госте упознамо са привредом и пољопривредом Младеновца. Разговарали смо о томе да се наша сарадња не одвија више искључиво на културном плану, већ да представимо своје пољопривредне и привредне могућности као и да успоставимо темеље за будућу сарадњу. Кључна ствар је посета њихових стручњака који су у њиховим општинама радили конкурсе за предприступне фондове. Они су нам понудили сарадњу и помоћ у том сегменту и то је главна тема наших разговора. Циљ нам је да што више будемо могли конкуришемо за ИПА европске фондове – објаснио је Ђорђевић.

Иначе гости из Словеније посетили су јуче савремену фарму америчке боровнице Саше Милића из Амерића као и  газдинство Живорада Недељковића из Дубоне где су обишли вински подрум и воћарске плантаже. Иначе, Недељековић је некада управо на подручје са којег су дошли гости, интензивно извозио воћарске производе. Словеначки пољопривредници такође су посетили и живинарске фарме у Ковачевцу и Границама.