Пољопривреда

Општинске субвенције за осемењавање крава

Објављено у Пољопривреда.

Представници градске општине Младеновац потписали су уговоре са ветеринарским станицама и амбулантама преко којих ће се спроводити пројекат регресирање вештачког осемењавања крава.

Према одредбама уговора, градска општина Младеновац се обавезује да ће у овој години, почев од 1.2.2013. године, финансирати из општинског буџета са 1.000,00 динара по осемењеном приплодном грлу, одгајиваче и власнике говеда, искључиво са територије општине Младеновац.

Према речима Дејана Вићовца, члана Већа за пољопривреду и привреду, циљ пројекта постицајних мера је повећање броја и побољшање квалитета грла говеда на територији општине.

– Средства буџета за наведену намену су планирана на основу статистичких података из претходне године (база AIR Министарства пољоприведе Републике Србије) о укупном броју грла говеда на територији општине Младеновац и износе око 5.000.000 динара.

Овај регрес се односи само на прво осемењавање, које у договору са ветеринарима тренутно износи 2000 динара. Исто грло може опет остварити, односно бити предмет права на регресирано вештачко осемењавањe по протеку најмање 11 месеци од предходно регресираног вештачког осемењавања – каже Вићовац и додаје да су одгајивачи дужни да приликом осемењавања покажу пасош говеда (плави картон) као доказ власништва.

Вићовац је истакао да је у оквиру овог пројекта планирана и набавка вештачког семена елитних бикова које је предвиђено као субвенција Удружењу одгајивача говеда. Тиме би се, према његовим речима, произвеле квалитетне јунице које ће послужити подизању квалитета грла говеда у нашој општини.

– То ће бити нови пројекат који ће се надоградити на овај и сигурно ће као резултат показати да је ово право улагање у сточарство. Говедарство није у нашој општини на неком завидном нивоу, а ни сам квалитет грла, јер је просек 15 литара млека по крави што, морамо признати, и није неки завидан просек. Надамо се да ћемо овим пројектом бар мало помоћи одгајивачима и утицати на побољшање квалитета грла – рекао је Вићовац.