Пољопривреда

Почели састанци са Удружењима пољопривредника

Објављено у Пољопривреда.

Почели састанци са Удружењима пољопривредникаЧлан Општинског већа за пољопривреду, Милан Ђорђевић, одржао је јуче састанак са представницима Удружења одгајивача оваца са територије општине Младеновац. Ово је иначе, први у низу разговора са Удружењима пољопривредника како би се саслушало њихово мишљење и предлози поводом предстојећег конкурса о додељивању буџетских средстава путем јавног конкурса за пројекате, програме и активности на унапређењу пољопривреде.

Право да конкуришу имаће Удружења пољопривредника, љубитеља животиња, задруге и друга правна лица. Поред представника удружења састанку је присуствовала и Фрида Бауман, председница Савеза одгајивача оваца и коза Србије.

Ђорђевић је рекао да ће се разговори обављати по гранама пољопривреде, а наредни састанак заказан је за данас у 18 часова са Удружењем говедара. Он је рекао да ће по први пут од ове године новац за пољоприврду бити дељен путем јавног конкурса.

– Новац ће бити дељен по одређеном правилнику којим ће бити дефинисано за шта се може конкурисати. Сви знате да је буџет за пољопривреду повећан са око 2.000.000 на 5.000.000. С тим што неће моћи сва средства да иду на конкурс јер морамо да одређену своту дамо на противградну заштиту и остале активности. Што се тиче овчарства ми имамо два активна удружења и Завод за пољопривреду који ће помоћи у овој причи. Уз овчарство код нас постоји и козарство које је на врло ниским гранама али има потенцијала за даљи развој и на томе ћемо радити. Не знам да ли сте претходних година учествовли у овом делу креирања пољопривредне политике општине, али ће од сада то бити пракса. Конкурс ће бити расписан током следеће недеље, када обавимо све разговоре са Удружењима – рекао је Ђорђевић. Он је напоменуо да на жалост не постоји могућност финасирања физичких лица, а да се код нас регистрована пољопривредна газдинства тако воде, те да општина може да финасира само правна лица.

– Располажамо са скромним средствима за пољопривреду и ја бих волео да нам "пољопривредни" буџет буде бар минималних 30 милиона динара али стање је такво какво јесте и у оквиру тога ћемо морати ове године да се снађемо. Морамо сви да лобирамо и вршимо притиске да добијемо више новца за пољопривреду. На сајту Града Београда је изашао конкурс за унапређење пољопривреде којим ће се делити само 5.000.000 динара – каже Ђорђевић.

Фрида Бауман је нагласила да ће Удружења све више добијати на значају и да је то процес који се не може зауставити. Она је рекла да се пројекти сигурније добијају путем заједничког наступа.

Ђорђевић је изнео прелиминарни оквир намењеног новца по гранама. Он је рекао да је за овчарство и козарство предвиђено до 500.000 динара, за говедарство око 800.000, за воћаре и виноградаре око 1.000.000 динара, за свињаре око 500.000 док су остала средства за друге намене.

Када се повела реч о новцу дошло је до првих коментара. Представници Удружења овчара су замерили да су предвиђене суме нереалне, односно да се за воћарство као најпрофитабилнијој грани у пољопривреди даје милион динара као и да је сточарство у нашој општини главна грана пољопривреде и да мора имати приоритет. Такође замерке су се односиле на висину укупних сресдстава намењених пољопривреди из општинском буџета.

Ђорђевић је рекао да је било колико улагање у говедарству "кап у мору".Он је додао да се у овом моменту располаже са том сумом новца у коју морамо сви да се уклопимо. Након тога стигли су и први предлози овчара од тога да се купе квалитетна мушка грла до куповине машина за шишање оваца.