Здравство

Тестирање на Алцхајмерову болест

Објављено у Здравство.

Поводом Дана борбе против Алцхајмерове болести који се обележава 21.септембра, Друштво за подстицај комуникације и когниције "ЛОГОСЕУМ", организује бесплатно тестирање за све заинтересоване суграђане, старије од 60 година.

Тестирање је индивидуално и грађани га могу обавити у суботу, 21.септембра од 9 до 12 часова у Малој сали Општине Младеновац. Позивају се суграђани да посвете време себи, провере своју ефикасност, информишу се о превенцији Алцхајмерове болести и раном откривању. Акцију је подржала ГО Младеновац и Дом здравља.

Друштво "ЛОГОСЕУМ" се бави проблемима говорно-језичких и сазнајних функција код деце и одраслих и начинима како можемо наше менталне функције да унапредимо и сачувамо. Одавно је већ научно прихваћен став да је образовање нека врста заштитног фактора од настанка деменције.Под тим се подразумева свако интелектуално ангажовање, а не само формално образовање током школовања и студирања.

Што се дуже бавимо интелектуалним, занатским, уметничким активностима, водимо активан социјално-емотивни и духовни живот обогаћујемо своје неуронске мреже, што је предуслов за очување менталне виталности до позне старости. Пожељно је да деца од најраније доби буду васпитавана у том духу. Учење је корисно и здраво. Навика и жеља за сазнавањем,учењем је привилегија човека као бића,а радозналост је важан покретач без обзира на године живота.

дипл.деф. Невенка Стеванчевић-Николић, логопед
председник Друштва "ЛОГОСЕУМ"