Здравство

Обележен Светски дан здравља у Младеновцу

Објављено у Здравство.

Обележен Светски дан здравља у МладеновцуГрадска општина Младеновац уз помоћ и подршку Дома здравља, Црвеног крста, Спортског центра, Космајског одреда извиђача и бројних спортских клубова обележила је у суботу 7. априла на градском тргу Светски дан здравља. Дан посвећен пропагирању очувања здравља и здравих стилова живота обележева се широм света, а овогодишња тема била је посвећена је урбанизацији и здрављу у знак препознавања њиховог утицаја на колективно и индивидуално здравље и добробит људи.

У оквиру обележавања овог дана, организована је кампања "1.000 градова - 1.000 живота", која позива све градове у свету да један дан у недељи, од 7. до 11. априла, организују активности за здравље.

Испред Градске општине Младеновац, финасијера и организатора ове кампање у нашој општини, др Зоран Милетић , члан Општинског већа за здравство, истакао је да су здравствени радници Дома здравља изашли у сусрет грађанима.

− Наши суграђани на лицу места могу да обаве основне здравствене прегледе али и да чују корисне савете лекара како би сачували своје здравље − каже Милетић.

Лекари младеновачког Дома здравља указали су и овом приликом на значај превентивних прегледа у циљу откривања евентуалних поремећаја и болести. Грађани су на штандовима Дома здравља могли да измере крвни притисак и ниво шећера у крви.

− Ова манифестација је значајна да још једном укажемо на значај очувања и унапређења здравља нашег становништва, чему је посебно изложено урбано становништво због релативно нездравог начина исхране. Тако да је ово прилика да се подсетимо колико је заправо битна физичка активност − нагласила је др Драгана Стевовић - Тијанић , директорка Дома здравља Младеновац.

Као свој допринос мотивацији наших суграђана на бављење спортом и рекреацијом, Спортски центар је са своје стране представио популарне цене коришћења њихових услуга, пре свега базена.

Иначе, Светска здравствена организација упозорава да ће нагли пораст броја људи који живе у градовима бити међу најважнијим глобалним здравственим питањима 21. века. Више од половине светске популације данас живи у градовима, а природни прираштаји током наредних 30 година ће бити у урбаним срединама. Здравствени проблеми људи у сиромашним квартовима укључују и повећан ризик од насиља, хроничних болести, као и повећан ризик за неке заразне болести као што су туберкулоза и сида.

Урбано планирање које укључује здравље може да унапреди здраво понашање, безбедност у транспорту, побољса физичке активности, регулативу у контроли дувана и безбедности хране, животне услове - становање, водовод и канализацију, што доводи до градова који су доступни свима и доносе добробит за све своје становнике.