Aktuelnosti

Održan drugi Sabor tradicionalnog narodnog pevanja u Jagnjilu

Objavljeno u Aktuelnosti.

 

U prisustvu velikog broja meštana njihovih gostiju, u porti crkve Sv. Apostola Petra i Pavla u Jagnjilu održan je drugi Sabor tradicionalnog narodnog pevanja Šumadije pod nazivom "Oj Jagnjilo, o moj mio bore". Organizator manifestacije je Udruženje "Sobrašice" iz Jagnjila, a pokrovitelj Gradska opština Mladenovac.

U programu je učestvovalo sedam etno grupa iz cele Šumadije - Izvorna grupa "Crnućanka" iz Gornjeg Milanovca, KUD "Ljubomir Ivanović Gedža" iz Kovačevca, KUD "Prelo" iz Rabrovca, KUD "Vojvoda Janko Katić" iz Mladenovca, Muške pevačke grupa "Oplenačke delije" iz Donje Šatornje, "Gorski car" iz Jarmenovaca" i "Sretenjske zore" iz Aranđelovca. Posebni gosti na manifestaciji su bili članovi grupe "NIKNIWAN FOLKLORIKO" iz Meksika koji su oduševili mnogobrojnu publiku.

U ime Gradske opštine Mladenovac manifestaciju je otvorio predsednik Gradske opštine Mladenovac Vladan Glišić.

 " Čast mi je da sam ovde sa vama u ovom prelepom ambijentu Crkve Sv. Apostola Petra i Pavla čiji veliki hrišćanski praznik danas obeležavamo. Svima koji danas slave želim srećnu slavu.

Današnji Sabor tradicionalnog narodnog pevanja Šumadije u Jagnjilu održava se sa ciljem negovanja kulturnog nasleđa i očuvanja tradicije i običaja ovog dela Šumadije. Želja nam je da mladi ljudi pokažu svoje umeće i talenat kroz pevanje starih narodnih pesama.

Zato je ideja organizatora ovog sabora, Udruženja "Sobrašice" iz Jagnjila, da na svetlost dana iznese skoro zaboravljene pesme. Ali i da podstakne pevačke grupe iz Šumadije i druge ansamble koji ne pripadaju ovom prostoru na buđenje ovog vida narodnog stvaralaštva.

Veliki broj gostiju i posetilaca danas najbolji je znak da smo uspeli u želji da sačuvamo naše kulturne i nacionalne vrednosti. Zato je naša opština prepoznala značaj održavanja ovakvih manifestacija i pruža im podršku. Tako još više jačamo  kulturnu i turističku ponudu našeg kraja, ali afirmišemo i Jagnjilo kao selo sa svim njegovim mogućnostima i potencijalima.

Organizatorima i učesnicima današnjeg sabora želim još puno uspešnih godina, dobro zdravlje, a svim prisutnima da uživaju u muzici i pesmama šumadijskog kraja.", rekao je Glišić.

Samom programu prethodila je Sveta liturgija u crkvi Sv. Apostola Petra i Pavla i rezanje slavskog kolača.

Saborjagnjilo1
Saborjagnjilo10
Saborjagnjilo11
Saborjagnjilo12
Saborjagnjilo2
Saborjagnjilo3
Saborjagnjilo4
Saborjagnjilo5
Saborjagnjilo6
Saborjagnjilo7
Saborjagnjilo8
Saborjagnjilo9