Aktuelnosti

Светски дан Рома обележен и у Младеновцу

Objavljeno u Aktuelnosti.

Младеновачки Роми и њихови гости свечано су обележили 8.април, Међународни дан Рома. Прослава се одржала у Спортском центру, а у културно-уметничком делу програма наступио је фолклорни ансабмл КУД-а "Романо Ило".

Прослави су присуствовали представници градске општине Младеновац. Иначе, према последњем попису у Младеновцу живи 1022 припадника ромске националне мањине мада се претпоставља да их има знатно више.

Светски дан Рома установљен је са циљем да се укаже на њихов тежак положај. У Србији, према последњем попису, живи 147.000 припадника те националне мањине и најугроженији су део популације. Дан Рома обележава се у част првог Светског конгреса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону. Тада је за ромску химну проглашена "Ђелем, ђелем", а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

"Сиромаштво, дискриминација, предрасуде и даље су свакодневница Рома, али то није случај само код нас. Због лоших услова живота, само један од 100 Рома живи дуже од 60 година. Скоро 90 одсто њих је без посла, а четвртина Рома нема ни дана школе.

Ромкиње су у тежој позицији од осталих. Њихов просечан животни век је чак 25 година мањи од просека у Србији." - преноси РТС.