Aktuelnosti

Далековод спаја Младеновац, Сопот и Београд

Objavljeno u Aktuelnosti.

altПредседници општина Младеновац и Сопот, општинске стручне службе и представници Електродистрибуцијe Београд, одржали су састанак на којем су договорени детаљи предстојећег послa изградње 17 километара далековода између Младеновца и Сопота.

Како су учесници састанка најавили нови далековод обезбедиће појачано, стабилно и континуирано снабдевање електричном енергијом за привреду и житеље две суседне општине. Далековод ће уједно бити енергетска веза Младеновца са системском мрежом напајања целог Београда. Инвеститор посла је Влада Републике Србије преко свог Јавног предузећа "Електродистрибуција Београд". Вредност посла је око 200 милиона динара.

Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, истакао је да је изградња далековода заједнички интерес две општине.

- Ово је велика инвестиција Владе Републике Србије која појачава могућност изградње привредних субјеката. Заједнички интерес нам је да посао почне што пре и договорили смо кораке како да пројекат почне што брже. Надам се да ће до краја године бити сви услови испуњени да можемо ову инвестицију да припремимо и почнемо са послом - рекао је Глишић.

altНебојша Радовановић, директор Дирекције планирања и инвестиција ЕДБ-а, рекао је да је приоритет овог предузећа да енергетске прилике у две општине буду стабилне и да потрошачи буду задовољни.

- Успоставићемо енергетску везу између општина Младеновац и Сопот, а сем тога Младеновац више неће бити острво већ ће бити енегетски повезан са системом напајања целог Београда.

Живорад Милосављевић, председник градске општине Сопот, изјавио је да ће траса далековода пратити долину реке Луг.

- То је маршута која је најједноставнија за извођење и гарантује најбржи завршетак радова. Битно је за наше општине да добијамо развојни потенцијал за привреду, а са друге стране грађани можда неће приметити шта је то урађено али суштински добиће квалитет, количину, стабилност и континуитет снабдевања, односно уколико дође до испадања трафо станице из система, нестанак струје ће се брзо премостити - рекао је Милосављевић.