Aktuelnosti

Почетак обуке за геронтодомаћице

Objavljeno u Aktuelnosti.

altТридесет полазника почело је данас обуку за послове пружања помоћи у кући у оквиру пројекта радног ангажовања геронтодомаћица и геронтодомаћина из друштвено осетљивих категорија.

Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и Стална конференција градова и општина (СКГО) одобрили су градској општини Младеновац беспоратна средства од 118.000 евра за реализацију пројекта радног ангажовања геронтодомаћица из друштвено осетљивих категорија. Пројекат "Успостављање услуге Помоћ у кући за старије и инвалидне особе, кроз радно ангажовање геронтодомаћица, жена из друштвено осетљивих категорија" спроводи се у оквиру ГИЗ и СКГО пројекта "Иницијатива за инклузију". Пројекат ће бити реализован од јануара до децембра 2018. године.

Како је рекла Сузана Васић, члан Већа задужена за социјална питања, националне мањине, унапређење и заштиту људских и мањинских права, у наредних 11 месеци од тридесет полазника који ће проћи обуку, биће запослено 14 геронтодомаћица и геронтодомаћина који ће пружати помоћ у кући старијим и инвалидним особама. Преосталих 16 ће добити сертификат од Републичког Завода за социјалну заштиту.

- Градска општина Младеновац овај пројекат реализује у сарадњи са Центром за заштиту људских и мањинских права и вредности "ОКО", Центром за социјални рад у Младеновцу, Центром за подршку и инклузију из Београда и Удружењем "Каритас" из Шапца.
Пројектом је обухваћено 60 корисника, углавном са листе Центра за социјални рад одељења у Младеновцу. Такође, успостављен је телефонски сервис који ће бити у служби старих и инвалидних лица, а број телефона је 011/ 4120-967 - рекла је Васићева.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, истакао је да се на листи чекања Центра за социјални рад налази више од 150 корисника којима је потребна услуга геронтодомаћица и геронтодомаћина, а да ће овим пројектом биће запослено 14 особа.

- Са друге стране старијим и особама са инвалидитетом биће омогућено да остваре право на бесплатну услугу помоћи у кући. После петнаест година Младеновац је добио један пројекат из Европске уније и зато се захваљујемо нашим донаторима - рекао је Глишић и пожелео кандидатима успешну обуку.

Алeксандра Хилбиг из немачке организација за међународну сарадњу (ГИЗ) рекла је да се ова организација пројекат реализује у оквиру Министарства за економску сарадњу и развој Немачке и у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина.

- Овај пројекат социјалне инклузије спроводимо у седам локалних самоуправа у Србији. То је иницијатива која потиче из самих општина и која нуди нову могућност за зараду људима који су се вратили из Немачке, онима који нису у могућности да на други начин дођу до посла. Ова инцијатива ће имати нашу подршку годину дана, а надам се да ће успети да се одржи много дуже.

Александар Поповић из СКГО-а нагласио је да се различити пројекти реализују у седам градова и општина у Србији али да је овај у Младеновцу јединствен јер се односи на услуге социјалне заштите.