Aktuelnosti

Покренуте активности у реаговању на појаву „деце улице“ на територији градске општине Младеновац

Objavljeno u Aktuelnosti.

alt

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије наложило је свим центрима за социјални рад у Републици Србији предузимање активности у реаговању на појаву „деце улице“.

Поступајући по налогу Министарства, Градски центар за социјални рад, одељење у Младеновцу организовао је састанак којем су присуствовали испред Полицијске управе у Младеновцу Ђорђе Бурдељ, начелник, Сања Бошњаковић, полицијски службеник, испред градске општине Младеновац Сузана Васић, члан Већа и испред Градског центра за социјални рад, одељења у Младеновцу Горјана Грчић, руководилац, Љиља Максимовић и Касија Илић, руководиоци служби.

Састанак је одржан са циљем интезивирања активности система социјалне заштите у реаговању на појаву „деце улице“, односно насиља и злоупотребе деце која „живе и раде на улици“ и баве се просјачењем, прањем ветробранских стакала, скупљањем секундарних сировина из контејнера за одношење отпада, продајом цвећа у касним сатима и др.

Утврђено је да у општини Младеновац до сада није забележена организована појава „деце улице, која живе и раде на улици“.

У циљу брже размене података и благовременог деловања на појаву „деце улице“, учесници састанка су дефинисали кораке у поступању, одредили лица за контакте испред надлежних институција и лоцирали могуће критичне тачке, односно локације на којима постоји бојазан за појаву „деце улице“.

Такође је договорено да теренске контроле полиције уколико примете појаву „деце улице“ одмах обавесте представнике инститција ради њиховог збрињавања и покретања поступка у складу са законским овлашћењима.