Aktuelnosti

Завршена обука НЗС-а за започињање сопственог посла

Objavljeno u Aktuelnosti.

altДводневну обуку "Пут до успешног предузетника" Националне службе за запошљавање успешно је завршило 70 суграђана чиме су стекли услов да конкуришу за субвенције за самозапошљавање и покретање свог посла.

Инструктивну дводневну обука "Пут до успешног предузетника" организовали су Национална служба за запошљавање - филијала Младеновац у сарадњи са градском општином Младеновац.

Предавачи НЗС-а су полазнике упознали са дефинисањем пословне идеје, првим пословним корацима, правним аспектима бизниса, порезима и доприносима за предузетнике, израдом бизнис плана и управљањем ризицима како би се смањиле шансе за неуспех.

Сертификате полазницима обуке доделили су Горан Михајловић, саветник у Националној служби за запошљавање и Драган Јелић, помоћник председника општине задужен за локални економски развој.

Драган Јелић, помоћник председника општине Младеновац задужен за локални економски развој, истакао је да добијени сертификати за будуће предузетнике омогућавају суграђанима да конкуришу за средства за самозапошљавање.

alt- Прошле године је на овој обуци било 50 полазника, а двадесет је добило средства за самозапошљавање. Градска општина Младеновац покушава у оквиру законских оквира да помогне самозапошљавање у нашој општини. Поред овог, ми имамо још неколико акција у току године. Имамо стални Клуб за тражење посла где током године имамо приличан одзив, мислим да је преко педесет суграђана запослено на овај начин. Такође, имали смо прошле године Сајам за запошљавање где су послодавци изразили потребу за 300 радних места, имамо јавне радове и друге активности којима покушавамо да смањимо незапосленост.

Морам да нагласим да смо од децембра 2015. године до децембра 2017. године, повећали запосленост на територији градске општине Младеновац за 922 лица. Према подацима Републичког Завода за статистику на територији општине Младеновац има 10.044 запослена лица што значи да је то 922 лица више него у децембру 2015. године. Тренутно не знам какви су ефекти Сајма за запошљавања, али искуства из претходних година нам показују да увек нађе посао око педесетак лица.

Ми имамо податке од НЗС-а, закључно са 11. новембром 2018. године да у току прошле године имамо новозапослених 920 лица, од тога мисли да је 344 лица у сталном радном односу, тако да очекујем да ће у овој години ова цифра од 10.044 запослена лица бити значајно већа али те резултате ћемо имати тек кад се заврши први квартал - рекао је Јелић.

altГоран Михајловић, саветник у НЗС-у, рекао је да су средства за самозапошљавање веће него прошле године.

- Додела бесповратних средстава за самозапошљавање је већа него прошле године. За незапослена лица је 200.000 динара, за вишкове запослених 220.000 динара и 260.000 је за особе за инвалидитетом. Они којима буду одобрена средства имају обавезу да у року од годину дана обављају делатност коју су навели у бизнис плану и да редовно у току те године уплаћују доприносе за социјално осигурање.

После ове обуке, незапослена лица треба да сачекају расписивање Јавног позива, дакле не смеју да крећу у поступак регистрације пре него позив буде расписан. Да сачекају и да образац захтева преузму на сајту НЗС-а или у нашој филијали и да захтев поднесу. Након подношења захтева, могу да крену у поступак регистрације што ће све бити дефинисано у тексу јавног позива - рекао је Михајловић.

.

.

alt

Â