Aktuelnosti

Посао на јавним радовима за 8.000 људи

Objavljeno u Aktuelnosti.


У Србији би ове године требало да се реализује 396 програма јавних радова који ће се финансирати из буџета, а који ће запослети 8.344 људи. Из буџета је за јавне радове издвојено 1,3 милијарде динара, од којих ће око 810 милиона динара бити издвојено за запошљавање у неразвијеним општинама, кажу у Министарству економије и додају да ће предност при запошљавању имати особе које су суочене са тешкоћама да нађу посао, попут оних који су дуго без посла (старији од 50 година, Роми, млади, жене и незапослени који примају социјалну помоћ).

Списак пројеката јавних радова у 2009. години објављен је у новом броју Службеног гласника и он обухвата 396 пројеката, од којих је 157 пројеката одржавања и заштите животне средине, попут уређења паркова, санације дивљих депонија и уређење и чишћење река. На листи је и 98 пројеката из социјалне и хуманитарне области, као и 94 пројекта из јавне инфраструктуре.

Из области културе предвиђено је 39 пројеката, а међу њима су истраживање археолошког налазишта Виминацијум, археолошка истраживања средњовековног Браничаева и формирање електронске базе података библиотеке "Вук Караџић" из Пријепоља и уношење података у међународну базу "кобис". На листи су и четири пројекта за туризам, попут популаризације и израде катастара и базе података туристичких потенцијала и објеката.