Aktuelnosti

Краљ Петар I стигао у Младеновац

Objavljeno u Aktuelnosti.


Две бронзане плоче са ликом Краља Петра I Ослободиоца јуче су освештане и свечано откривене у главној младеновачкој улици. Плоче, радови академског вајара, Љубише Манчића, постављене су преко пута два друга знамења историје наше вароши, Старе Механе и Споменика Српском ратнику, односно на згради Радничког универзитета и апотеке код такси станице.

Постављена историјска знамења освештали су свештеници Српске православне сркве, а свечано открили председник Градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић и заменик председника, Дејан Чокић .

На пријему у општини Младеновац, испред Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Предраг Нинковић , у знак захвалности на очувању и неговању традиције ослободилачких ратова, одликовао је председника општине Младеновац, Златном медаљом Краља Александра, Дејана Чокића, заменика председника, Сребрном медаљом Краља Александра и Снежану Трипковић, директорку ЈП ″ДИП – Младеновац″ са Сребрном медаљом Краља Петра. У име општине Младеновац, академском вајару Љубиши Манчићу, председник општине Младеновац, Бранисалав Јовановић уручио је плакету наше општине.

– Драго ми је да могу да вас угостим и поздравим испред општине Младеновац. Данашљи дан смо искористили да урадимо више ствари. Најпре, на данашљи дан пре 88 година умро је Краљ Петар I Карађорђевић, а захваљујући господину Манчићу који, ево, већ постаје стари Младеновчанин, урадили смо две спомен плоче које су постављене у нашој главној улици која носи име Краља Петра I. Народ који не негује своју традицију, народ који брзо заборавља, осуђен је да пропадне тако да ово што данас чинимо, радимо да би Србија и Срби наставили да живе и после нас те вам се зато најискреније захваљујем у име општине и грађана Младеновца – рекао је Јовановић.

Предраг Нинковић захвалио се Младеновцу на топлом пријему и изразио своју захвалност господину Манчићу који је задужио Младеновац тако што је више његових дела у нашем граду угледало светлост дана.

− Наше друштво негује традицију ослободилачких ратова и чува их од заборава. Све оне дивне јунаке који су на челу са покојним Краљом Петром прошли голготу албанских гудура и кршева, одморили се у пријатељској Грчкој и као Феникс из пепела подигли да крену у победоносни марш ка отаџбини. Оно што су нам они у аманет оставили је дух слободарства и отпора који и данас негујемо и који ће остати у српском народу. Ми смо пролазни, а Србија је вечна − рекао је Нинковић.

У данашње време празних новчаника и празних обећња, постављање спомен плоча може се чинити као неважан детаљ. Међутим, детаљи су оно што обогаћује нашу свакодневицу каква год да је. Заједно са споменицима и још неким плочама које би објасниле новим генерацијама и пролазницима где живе и где су дошли, главна улица, и једног дана, надамо се цела варош, постаће отворени музеј пријатан за шетњу, без пуних контејнера, аутомобила и сличних ствари.

Наша главна улица већ је постала нешто што један град мора да има. Пре пар година, загушена киосцима, кршевима од лимузина који су се годинама на истом месту продавали, тесним тротоарима, главна улица личила је на Индијску провинцију. Данас, упркос свим критикама које су пратиле изградњу, наша главна улица, Краља Петра I Карађорђевић, постаје место са све више шетача, а све мање аутомобила. Изградњом обилазнице Моме Стевановића и просецањем улице Николе Пашића та слика биће свакако још лепша.

Јучерашње поставаљање спомен плоча још једна је коцкица у том мозаику, а наша варош је на добром путу да пронађе своју личну карту коју је изгубила пре двадесетак година.