Aktuelnosti

Одржана седница Скупштине општине Младеновац

Objavljeno u Aktuelnosti.


Одржана седница Скупштине општине Младеновац Одборници Скупштине Градске општине Младеновац на данашњем 11. заседању локалног парламента усвојили су свих 11 тачака измењеног дневног реда. Предложени дневни ред измењен је скидањем Предлога решења о промени назива улица у КО Рабровац, на основу потписа грађана који су се писмено изјаснили против мењања назива, и допуном Предлога о измени састава Комисије за вођење поступка и доношење решења по захтеву за враћање земљишта.

У оквиру прве тачке, већином гласова потврђен је извештај Административно мандатне комисије и донето решење по којем су престали мандати одборницима Данијелу Пантићу и Момчилу Давидовићу са листе "Младеновац - за европску Србију - Борис Тадић" те су уместо њих потврђени мандати новим одборницима Владану Глишићу и Драгану Манојловићу са исте Изборне листе. Такође, утврђен је и престанак мандата Слободанки Милановић са листе Јединствена Србија Драган Марковић - Палма, а потврђен Зорици Вуксановић са исте Изборне листе.

Досадашњи заменик председника Скупштине, Данијел Пантић, захвалио се на сарадњи одборницима, шефовима одборничких група и председнику Скупштине Градске општине Младеновац.

У складу са пословником прешло се на тајно гласање за избор новог заменика председника Скупштине. Већином гласова на ову функцију изабран је Владан Глишић, из одборничке групе "Младеновац - за европску Србију - Борис Тадић". Глишић је рођен 1971. године, основну и средњу школу завршио је у Младеновцу, а 2004. године дипломирао је на Ветеринарском факултет. Запослен је у Ветеринарској станици - Младеновац. Председник је о.о Г17 плус.

Скупштина је усвојила и предложене измене и допуне одлуке о општинским стипендијама за студенте, а у име Општинског већа као предлагача тачке, одлуку је образложио Милан Ђорђевић, члан Већа. Он је истакао да се овом одлуком конкретизују поједина решења из првобитне одлуке.

− Овим само ближе одређујемо услове за добијање стипендија. И даље је број стипендија остао 30 као и прошле године, односно могу да конкуришу студенти академских студија чији је оснивач Република Србија, са просеком вишим од 8,50 и пребивалиштем дужем од три године на територији општине Младеновац. Такође су прецизирани рокови, пре свега рок од 10 дана за доношење одлуке од тренутка истека рока за пријаве, и одлучивање по жалбама што је у надлежности председника општине − рекао је Ђорђевић.

Предлог усвојеног локалног Акционог плана за унапређење положаја избеглих и расељених лица за 2009. - 2013. годину укратко је образложио др Добрица Недељковић, помоћник председника општине Младеновац. Он је нагласио да је овај план нешто што свака локална самоуправа треба да има.

− Овај план је требало да буде усвојен и раније с обзиром да је то потреба наше општине имајући у виду број избеглих и расељених лица. Сам план садржи неколико сегмената. Најпре, ради се о потреби расељавање колективног центра у "Напредовим" баракама где борави 56 лица. Петогодишњим планом предвиђа се расељавање на три начина. Један од начина је помоћ кроз поделу грађевинског материјала и то је већ у току. Други сегмент који се одвија заједно са Данским саветом за избеглице је изградња четири монтажне куће чиме ће бити решено стамбено питање за четири породице са 16 чланова домаћинства. Трећи сегмент који чека на реализацију је откуп сеоских домаћинстава коју финасира фондација "Дивац" - рекао је Недељковић.

У даљем раду Скупштине увојено је решење о промени назива улица у Великој Иванчи, именовање председника и чланова савета три општинске културне манифестације : "Шумадијских метафора", "Ликовне колоније" и "Позоришног фестивала" и Одлука о условима ослобађања плаћања камате за неизмирене обавезе накнаде за коришћење грађевинског земљишта.

Скупштина је усвојила решење о разрешењу и именовању члана и одређивању заменика УО "ЈКП Пијаце" Младеновац као и именовање нових заменика чланова у Комисији за враћање земљишта.