Aktuelnosti

Delegacija opštine Mladenovac u Vranju

Objavljeno u Aktuelnosti.

Povodom obeležavanja godišnjice dolaska sanitetske jedinice "Žene Škotske" grad Vranje posetila je delegacija Gradske opštine Mladenovac.

Na platou ispred Doma zdravlja, kraj spomenika ,,Žene Škotske'' odata je počast heronima koje su lečile ranjene vojnike i tamošnje stanovništvo tokom Prvog svetskog rata. N

-a spomenik ,,Žene Škotske'' vence su položili gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja, Dragan Sentić, kao i delegacije boračkih organizacija, Zdravstvenog centra Vranje i Medicinske škole koja nosi ime dr Izabel Emsli Haton.

U ime Gradske opštine Mladenovac venac su položili predsednica Skupštine Gordana Dimitrijević Bjeličić, zamenik predsednika Skupštine Dušan Ignjatović i član Veća Zoran Jocić.

Ovom prilikom, gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković, podsetio je na strahote i ogromna stradanja tokom Velikog rata, koje nisu mimoišle ni Srbiju.

,,Srbija je u ovom svetskom sukobu pretrpela nesagledive posledice. A njen siroti jug i Vranje, bili su itekako pogođeni razaranjem. U mesecima nakon Prvog svetskog rata, Grad je praktično bio bez lekara. U Vranje tada dolaze pripadnice Bolnice škotskih žena ili kako su ih Vranjanci zvali "Jedinica Amerika"€, predvođene doktorkom Izabel Emsli Haton"€, rekao je gradonačelnik.

Dr Izabel Emsli Haton, škotska lekarka psihijatar, stigla je u Vranje sa Solunskog fronta 1918. godine, kada su gradom harali pegavi tifus i španska groznica.

Sa 11 lekara i 40 medicinskih sestara postavila je osnove zdravstvene zaštite u Vranju i pomogla je u osnivanju lokalne civilne bolnice za koju je ostavila opremu i hirurške instrumente.

Medicinska škola u Vranju, koja od 2011. nosi ime dr Izabel Emsli Haton, je nastavak njene ideje da se u Vranju osnuje škola za medicinske sestre.

Vencivranje2
Vencivranje3