Aktuelnosti

Opština Mladenovac primer dobre prakse u vezi sa ozakonjenjem objekata

Objavljeno u Aktuelnosti.

Gradska opština Mladenovac jedna je od deset lokalnih samouprava u Srbiji koja je sa Stalnom konferencijom gradova i opština potpisala Sporazum o saradnji za pružanje podrške legalizaciji stambenih jedinica, izradi urbanističkih planova i tehničke dokumentacije za podstandardna romska naselja.

U skladu sa realizacijom Sporazuma, Komitet pravnika za ljudska prava „Yucom“ organizovao je više tematskih onlajn obuka za unapređenje postupka ozakonjenja objekata u podstandardnim romskim naseljima.
Ispred Gradske opštine Mladenovac, koja je primer dobre prakse, obuku na temu „Urbanističke pretpostavke za ozakonjenje i rešavanje prethodnih uslova u postupku ozakonjenja“ održala je Snežana Rogić, službenica u Odeljenju za građevinske, urbanističke i komunalne poslove.
Prema njenim rečima, ovom odeljenju je do sada predato oko 8000 zahteva za ozakonjenje objekata na teritoriji opštine Mladenovac, od kojih se oko 300 predmeta odnose na objekte u podstandarnim romskim naseljima.
 
Rogićeva je istakla da građani koji nisu predali zahteve za ozakonjenje objekata to mogu učiniti u Uslužnom centru i podsetila da pripadnici romske nacionalne manjine za rešavanje imovinsko pravnih pitanja mogu da se obrate pravnici „Yucoma“, koja svakog ponedeljka dežura u Kancelariji koja se nalazi u prizemlju zgrade Radničkog univerziteta.
 
Obuke koje organizuje Komitet pravnika za ljudska prava „Yucom“ realizuju se u okviru programa „Podrška Evropske unije inkluziji Roma – osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma u Srbiji“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, a finansira Evropska unija.