Aktuelnosti

Podela tableta osnovcima u Mladenovcu

Objavljeno u Aktuelnosti.

 

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, podelio je danas tablet uređaje učenicima OŠ „Živomir Savković” u mladenovačkoj Mesnoj zajednici Kovačevac i predstavio ovaj projekat koji omogućava sprovođenje digitalne nastave. Kako je naglasio, osnovnim školama u Mladenovcu isporučeno je 1.939 tableta i 424 laptop računara za učitelje i nastavnike.

„To znači da svako dete u Mladenovcu koje pohađa treći, četvrti, peti i šesti razred ima svoj tablet na kom ima besplatan internet i na kome će imati pristup besplatnim digitalnim udžbenicima. Svaka učiteljica, učitelj, nastavnica i nastavnik koji drže nastavu od trećeg do šestog razreda imaju besplatan računar sa besplatnim internetom i pristupom digitalnim udžbenicima. To znači da je u Mladenovcu moguće organizovati digitalnu nastavu“, naglasio je Vesić i dodao da je to velika pobeda za Mladenovac, jer će mladenovačka deca imati ono što nemaju deca u Beču, Parizu, Londonu.

Kako je naveo, čitavi razredi imaju svoje tablete i ne postoji dete bez tog uređaja, bez obzira kakvog su materijalnog stanja roditelji.

„To je najvažnija stvar koju smo uradili u Beogradu. Neko će reći da je važna Obilaznica, metro ili nešto drugo, a ja mislim da je suštinski ovo najvažnije. Najvažnije je to što smo uložili u decu i što će naša deca biti spremna za život u 21. veku. Na svakom mestu na teritoriji Beograda dele se tableti i svako dete bez obzira na to gde živi ima isto, tablet i mogućnost za digitalnu nastavu. Sada ćemo raditi sa direktorima škola i nastavnicima, kako bismo ih ohrabrili da koriste ovu mogućnost koju smo dali, naveo je vesić i dodao, da svakoj novini treba vremena da zaživi, ali ako samo jedno dete u razredu nema tablet ne može da se sprovede digitalna nastava, sada je taj problem rešen. Pomoći ćemo nastavnicima da počnu da koriste digitalne udžbenike, jer je bolje i lakše da dete nosi tablet koji je težak 300 grama, nego udžbenike koji su teški nekoliko kilograma“, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, tokom ove godine biće usvojena izmena Zakona o obrazovanju, a Grad Beograd je tražio, što je Ministarstvo usvojilo, da se izjednače digitalni i osnovni udžbenici.

„To znači da će sledeće godine neke škole moći da izaberu samo digitalne udžbenike. Tableti se na tri godine dodeljuju rodteljima, a posle isteka tog perioda postaju njihovo vlasništvo. Oni su bez ikakave nadoknade i osigurani su. Svi šestaci će tablete preneti u sedmi razred, a sledeće godine kupićemo tablete za sadašnje drugake, koji će postati trećaci. Svake godine ćemo kupovati i nove računare za učitelje i nastavnike kako bi u nekom trenutku svi bili opremljeni najnovijim računarima. Cilj nam je da naše škole budu tako organizovane da budu iznad nivoa škola u Evropskoj uniji“, rekao je Vesić.

Vesić je pozvao roditelje dece koja idu u prvi i drugi razred da iskoriste pravo koje daje Grad Beograd i da se prijave za subvencionisanje kupovine udžbenika za decu prvog i drugog razreda.

„Na teritoriji Mladenovca ima oko 1.000 roditelja čija deca idu u prvi i drugi razred i ukoliko već nisu iskoristili to pravo rok je 30. septembar. Mi plaćamo četiri udžbenika, Svet oko nas, maternji jezik, matematiku i izabrani strani jezik. Cena zavisi od izdavača i iznosi oko 6.000 dinara. Svi koji žele da dobij subvenciju Grada Beograda treba da uzmu potvrdu da im je dete upisano u prvi ili drugi razred, da prilože očitanu ličnu kartu, kao i kopiju svoje platne kartice. Sve to može da se obavi onlajn, a može da se pošalje i poštom, a u roku od desetak dana čim obradimo predmete počinjemo sa uplatom sredstava roditeljima. Mislim da je to pomoć roditeljima koji imaju povećane troškove u septembru. Do sada imamo preko 23.000 roditelja koji su se prijavili od 34.000 koliko ih je na teritoriji Beograda, čija deca idu u prvi i drugi razred“, naveo je Vesić.

Beograd ulaže u svoju decu i u obrazovanje i to je najpametnija investicija koju možemo da uradimo, dodao je Vesić i istakao da je na ovaj način Beograd pokazao da može da bude bolji od mnogih gradova u Evropi.

„Nedavno sam imao razgovor sa ambasadorom iz jedne zemlje Evropske unije koja je mnogo bogatija od Srbije i koji mi je rekao da u njihovom glavnom gradu više od polovine škola nema internet, a o tome da sva deca imaju tablete i nastavnici laptopove mogu samo da sanjaju. To ima u Beogradu i to znači da možemo da budemo bolji od drugih kad želimo, kad se potrudimo i dobro organizujemo. Želimo da pokažemo da ne moramo da kaskamo za drugima, ako treba u nečemu da budemo bolji od drugih odlično je što je to obrazovanje, jer je to njapametnija investicija“, zaključio je Vesić.

Predsednik Opštine Mladenovac Vladan Glišić zahvalio je Goranu Vesiću na, kako je istakao, velikom projektu podele tableta za osnovce.

„Tableti će našim osnovcima omogućiti digitalizaciju i bolji kvalitet nastave“, naveo je Glišić.

Podsetio je da su, zahvaljujući Gradu Beogradu u prethodnom periodu uložena velika sredstva u sređivanje Osnovne škole „Živomir Savković” i najavio nastavak ulaganja u osnovno obrazovanje.

Direktorka Osnovne škole „Živomir Savković” Milijana Krstić, istakla je da je danas u ovu školu stiglo 139 tableta za učenike od trećeg do šestog razreda i 20 laptopova za učitelje i nastavnike.

„Zahvaljujući ovom projektu Grada Beograda naša deca će sada imati jednake uslove za praćenje digitalnih sadržaja i praćenje nastave na daljinu. Projekat ubrzava digitalizaciju nastave  i znači potpunu transformaciju našeg obrazovnog sistema“,  navela je Krstić.

Događaju je prisustvovao i direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković.

Izvor: beograd.rs

Urucenjetableta1
Urucenjetableta10
Urucenjetableta2
Urucenjetableta3
Urucenjetableta4
Urucenjetableta5
Urucenjetableta6
Urucenjetableta7
Urucenjetableta8
Urucenjetableta9