Aktuelnosti

Десет лекција које живот значе

Objavljeno u Aktuelnosti.

Десет лекција које живот значеУ оквиру кампање "За бољи и безбеднији саобраћај у Београду -безбедност деце", Секретаријат за саобраћај је до сада поделило сликовнице "Десет лекција које живот значе" и "Саобраћајни буквар" првацима у 169 основних школа на свих 17 градских општина, а планирано је да се за две недеље посети још десет нових образовних установа.

– Предшколске установе и школе су обавезне да са децом обрађују поглавља која се тичу саобраћаја. У овим букварима деци ће се на илустративан начин показати шта не смеју да раде кад се нађу на улици: да не смеју да претрчавају улицу и прескачу ограду, да буду опрезни кад им лопта оде на улицу, како се иде тротоаром и прелази раскрсница – рекао је др Драган Ђаконовић, градски секретар за саобраћај и додао како и наставници морају озбиљно схватити "Саобраћајни буквар" и њихову улогу у свему овоме.

Према новом Закону о безбедности саобраћаја, све предшколске установе, основне и средње школе, морају уврстити у свој наставни план поглавља која се односе на безбедност деце и ученика у саобраћају. Поред овог, планира се и увођеђење патрола грађана и школске саобраћајне полиције, које могу непосредно да регулишу саобраћај у зони школе. Брзина возила се ограничава на 30 километара у периоду од 7 до 21 час у зони школе.