Aktuelnosti

Скупштина о привреди

Objavljeno u Aktuelnosti.

Скупштина о привредиДуго најављивани (и дуго очекивани) Извештај о привреди Младеновца у 2009 години коначно се у петак нашао пред одборницима општинске Скупштине, а проблеми на које је наишла надлежна општинска служба у састављању извештаја одразили су се и на његову садржину – Тако да осим података пренетих са интернет презентација републичких служби и цифри из Службених гласника нисмо видели ништа што већ не знамо – Због свега тога овај документ се претворио у оно што се и очекивало : у расправу која се убрзо разводнила у полигон за политичко надмудривање власти и опозиције о томе када је почео суноврат младеновачке привреде, деведесетих, ове деценије или можда, како рече одборник, СРС – а, Јовановић, још 1948. Осим ове тачке која је изазвала највише интерсовања одборника, Скупштина је усвојила и редовни деветомесечни извештај о извршењу буџета као и ребаланс овогодишњег буџета. Такође, усвојена је и последња измена одлуке о општинским стипендијама, а изгласаним одлукама поједине Скупштинске комисије попуњене су новим члановима.

Дакле, Извештај о привреди Младеновца за 2009. годину . На 16 страна Служба за буџет и финансијске послове дала је пресек тренутног стања овдашње привреде укрштајући податке о приватизованим фирмама, званичним резултатима њиховог пословања, тренутне стопе назапослености у Младеновцу и места наше у односу на друге београдске општине.

У име обрађивача овог извештаја Скупштини се обратила Анђелка Миловановић , начелник Службе за буџет и финансијске послове, која је упознала одборнике са изворима приказаних података али и тешкоћама на које је наишла ова служба у састављању извештаја.

– Ја сам одавно у општини и памтим време када је општина имала знатно веће ингеренције и добијала од привредних друштава темељне извештаје, али тога више нема већ неколико година. Како је процесом приватизације било обухваћено 21 привредно друштво свакоме од њих је послат упитник за резултате пословања. Ми смо послали њима упит да нам одговоре за резлутате пословања, број запослених, зараде, инвестиције као и планове за текућу годину. Одговор је добијен од само седам привредних друштава , и то од Прогреса, Електрошумадије, Кварца, Драпшина, Ветеринарске станице, ЈПИ Младеновац и Пољопривредне стручне службе Младеновац, а за све остале фирме подаци су добијени од Агенције за привредне регистре – рекла је Миловановићева.

Опозициони одборници су критиковали Извештај, између осталог, тврдивши да се ради само о "цифрама без анализе"

За реч се јавио Бранислав Јовановић , председник Градске општине Младеновац. Он је најпре похвалио начин вођења седнице председника Скупштине општине, Радете Марића, нагласивши да говорница не треба да служи за демагогију.

– Ваша храброст да ставите ову тачку на дневни ред показује чињеницу да ни од једног проблема на територији наше општине не бежимо, јер уопште нема никаквих проблема да расправљамо о привреди. Стављањем ове тачке на дневни ред омогућили сте људима који представљају две опозиционе странке у нашој општини да то искористе и да причају ово што су причали. Очигледно је да је жеља људи који су ово тражили, а ми им допустили што је за похвалу, да се покаже да ништа не ваља. Као и билтени које је Српска напредна странка, штампала и пустила на улице где је изнето толико лажи да је то невероватно.

Пре него наставим о привреди, рећи ћу само пар ствари о ономе што је изнето у овим билтенима. У последњем броју речено је да ДИП изводи радове без одобрења. То је ружно и то је лаж. Лаж је и ово што сте цитирали моју изјаву која је преузета делимично из интервјуа на ТВ Младеновац, јер нигде нисам рекао колико пијаца треба да добије процената од укупно изграђене површине. То је лаж коју нисам никад изговорио. Надам се да ћете као господин изаћи пред суд и доказати ово што сте написали.

Да је стање у привреди тешко – сви знамо, и колики је то проблем видело се на последњем сајму запошљавања. Покушавамо да решимо проблем. Неко је тражио свеобухватну анализу. Да ли неко од нас сме да оде у "Кобест" и пита шта се дешава тамо ? Да ли неко има право да оде и пита шта се дешава. Свестан сам да ће врло вероватно 250 људи можда остати без посла, што не бих волео. Волео бих да фирма изађе из проблема и настави да ради. То је наша свакидашњица и наша реалност.

Реалност је да ће фирме пропадати и да ће настајати нове на здравим основама. Јер све што је настало на лажима, као што је то последњи некадшњи гигант "Петар Драпшин" који државу месечно кошта око 100 милиона динара субвенција, кога и општина финасира јер нам дугује у овом тренутку 100 милиона за разне накнаде. Једини начин да то почне да ради је да се прода.

У комисији за избор купца, када је дата понуда од 100.000 евра, ја сам пре много година устао и напустио просторију. Мислио сам да је то мало. Сада могу да кажем да сам погрешио. Јер 100.000 евра је много за "Петар Драпшин" зато што иза њега иду милиони и милиони евра дугова које требе неко да плати. Дугова који нису настали од 5. октобра 2000. године већ много пре тога. Жао ми је што ћу своју политичку каријеру завршити не успевши да видим како ће се пред судским органима доказати шта се радило до 5. октобра. Жао ми је што у "Драпшин" – у за разноразне махинације нико никада није и нити ће одговарати. То је жалосно и то је проблем људи који данас седе, већина са моје леве стране. Истина је само зарад истине, а не због скупљања политичких поена. Избори нису још увек расписани значи не треба лагати. Свако ће, верујте ми, врло брзо одговрати за сваку изговорену реч, а драго ми је да смо сви заједно показали да смо спремни да расправљамо о овоме.

Нажалост, оно што једино можемо је да припремимо амбијент, да радимо на инфраструктури. Да не тражимо накнаду за грађевинско земљиште, што је наш основни приход. То је оно што ми можемо да урадимо – рекао је Јовановић.

Након председника, за реч је јавио Иван Јанковић , члан Општинског већа за спорт и омладину. Он се обратио, како је рекао " ... превасходно вама који носите беџ, а и ви који сте скинули беџ. За мене, а и за већину грађана Младеновца сте исти ... "

– Да бисмо се сад осврнули на тему привреде, морамо мало да се осврнемо и на то шта је било у некој блиској прошлости за коју се ви апсолутно стидите. Тада сте били у Влади и били део тога што је довело да привреда и сада буде лоша, а у то време каква је била немам много речи.

Тада је наш град имао 50.000 становника и око 16.000 запослених. Од деведесетих година када почиње ваше време владавине све је већа криза била до 2000. године. Наша водећа предузећа радила су само са 30% капацитета. По статисици, у том времену било је запослено нешто више од 10.000 радника, док је стварно радилио 5.000 људи. Тих 5.000 радника били су на принудним одморима, без плате, без пензионог и социјалног осигурања. Сада у 2010. години број запослених у општини Младеновац је око 11.000, а број незапослених, негде око 5.500. Велика је разлика.

Хтео сам да кажем председнику СНС – а, када се питао којим парама су купљена та предузећа. Нека од тих предузећа су купљна парама која су изнета на Кипар и друга егзотична острва који су ваши политички истомишљеници изнели из земље. У то ваше заједничко време је негде око 7.000 избеглих лица дошло у наш град. Те људе је требало запослити. Да није и данас све у најбољем реду – није, али требало је тих година када сте толико упропастили српску привреду и привреду Младеновца, покренути решавање проблема.

Има много ствари које су покренуте, а наравно има времена да и оно што нисмо успели да урадимо, у неком догледном времену исправимо и поправимо – закључио је Јанковић.

Милан Ђорђевић , члан Већа за пољопривреду, још једном је нагласио да је пољопривреда изузетно битан део младеновачке привреде.

– Морам да се осврнем на неколико деценија уназад када је почело да се растаче српско, а и младеновачко село. Сви сте рекли да је привреда Младеновца била јака, тако да је и наше село било наслоњено на привреду. Самим тим и њен развој је ишао у смеру да се само ради о грани наслоњеној на привреду. Пошто је привреда прошла као је прошла, наше село је остало ту где јесте – у недаћама али још увек живи и преживљава. Младеновац има највећи просек земље по домаћинству међу Београдским општинама, а уједно има и највећи број домаћинстава која поседују преко 8 хектара. Младеновачку пољопривреду чине хиљаде малих породичних предузећа, малих фабрика за производњу хране, која преживљавају делећи судбину целог друштва.

Пошто су временске прилике основа када причамо о пољопривреди., основна стратешка ствар је натерати пољопривреднике да размишљају о осигурању. У Младеновцу постоје два осигуравајућа друштва и колико знам сви захтеви за одштету су исплаћени. Ово се нарочито односи на воћарство. Ове године за око 20 одсто повећани су засади брескве и јабуке. Велики је проблем продаја воћа са дрвета, јер је тада најнижа цена зато је наша основна стратешка намера је повећање складишних капацитета. Ми смо упутили захтев Граду да у капитални део буџета за следећу годину уђе изградња складишних капацитета – рекао је Ђорђевић и за следећу години најавио само део мера које општина намерава да покрене у области пољопривреде.