"Ћеиф" - победник Позоришног фестивала

Objavljeno u Kultura.

alt
Одлуком трочланог жирија Позоришног фестивала "Театар у једном дејству" у конкуренцији шест представа синоћ је за најбољу представу проглашенa "Ћеиф", Београдског драмског позоришта. Победничка представа је награђена статуетом "Слобода", дипломом и новчаним износом од 100.000 динара.
У име жирија у којем су били редитељ Димитрије Јовановић, глумица Рада Ђуричин и Јасмина Чабрило, директорка библиотеке, образложење одлуке је прочитао председник жирија Димитрије Јовановић.

– На седници одржаној 11. октобра жири је донео једногласну одлуку да за најбољу представу на позоришном фестивалу награди представу "Ћеиф", по тексту Мирзе Фехимовића и режији Егона Савина. Ова представа је људски топла, потресна, а притом лишена сваке патетике, представа плени једноставношћу, бравурозно одиграним улогама и изузенто инвентивном режијом – рекао је Јовановић. Награду је примила Маша Михајиловић, заменица директора БДП – а. У част победника одигран је "Цигански кабаре" Љиљане Стјепановић.


Победничка представа "Ћеиф" је реалистички комад о повратницима у Сарајево после рата - о онима који су се склонили, "побегли" и онима који су остали. Овај Комад деликатно разлаже босанску трауму кроз неколико испреплетаних судбина, чисто и помирљиво - без осуде иједне нације, јер сви су на свој, судбински предодређен начин, жртве болног искуства.

Осим ове представе младеновачке публика је у протеклих седам дана могла да погледа и представе "Теза" Књажевско-српског театра из Крагујеваца, "Одабрани и уништени" Народног позоришта из Ниша, "Херој Нације" Театра Тоша Јовановић из Зрењанина, "Ејмин поглед" Атељеа 212 и "Са ће Божо, сваки час" Театра Ругатино из Загреба.