Подстицај за Младеновачке уметнике

Objavljeno u Kultura.

На Конкурсу Министарства културе за финансирање уметничких дела из области визуелних уметности, двоје уметника из Младеновца добили су средства за финансирање израде уметничких дела на јавном простору.

Међу 81 појединаца и организација из Србије, који су добили новчана средства на Конкурсу Министарства културе и информисања за финансирање уметничких дела из области визуелних уметности, насталих у протеклих пет година, нашло се и двоје уметника из Младеновац. Средства су добиле Душица Пејић и Сандра Тагић, за радове који ће се остварити преко корисника Центра за културу Младеновац.

 

За пројекат Душице Пејић, "Слике за просторије Центра за културу, комбинована техника на платну, 160 x 140 цм", одобрено је 150.000 динара.

За пројекат Сандре Тагић, "Мурали за лепши град", одобрено је 350.000 динара.

Конкурс Министарства културе и информисања расписан је први пут после 2001. године, као инструмент културне политике за подршку уметницима, установама културе и организацијама цивилног друштва. Посебно је значајно, то што поред нових аквизиција дела за колекције установа, конкурс подржава и настајање нових уметничких дела у јавном простору, као и сарадњу уметника и здравствених и образовних установа на оплемењивању радног простора.

Укупан износ расположивих средстава био је 98.000.000,00 динара. Комисија у саставу: др Јерко Денегри, др Јасмина Чубрило, Љиљана Тадић, Маида Груден и Аница Туцаков, својом одлуком је распоредила средства у износу од 71.801.480,91 динара.