"Турнеја" у Младеновцу

Objavljeno u Kultura.

"Турнеја" у Младеновцу

Током овог месеца биоскопски програм Центра за културу биће у знаку домаћег филма. Гледаоци ће имати прилику да погледају три нова филма који су недавно имали своје премијере. Први на репертоару је филм "Турнеја" (12. – 14. новембар), затим "Љубав и други злочини" (17. – 18. новембар) и "Милош Бранковић" од 19. до 20. новембра. Сви филмови ће се приказивати од 19 часова, а цена карте је 150 динара.


" ТУРНЕЈА " – је прича о групи београдских глумаца који у потрази за зарадом 1993. године крећу у непредвидиву тродневну авантуру по зараћеним подручјима на територијама Српске Крајине и Републике Српске. На том путу доживљавају непријатна, духовита, болна и шокантна искуства, али и стичу сазнање о животу и рату у окружењу о којем нису имали готово никакве информације. Филм је сниман крајем 2007. године у Самцу, Дервенти, Приједору и Козарској Дубици, а на реализацију је чекао од 1996. године, када је настао сценарио, адаптиран у представу у Атељеу 212.

Главне улоге у филму тумаче Тихомир Станић, Јелена Ђокић, Драган Николић, Мира Фурлан, Јосиф Татић, Гордан Кичић и Славко Штимац. Филм су обогатиле и одличне епизоде Сегеја Трифуновића, Светозара Цветковића, Воје Брајовића у улози "српског песника и родољуба" и других.


"ЉУБАВ И ДРУГИ ЗЛОЧИНИ " – Аница (Аница Добра) је жена у касним тридесетим, незадовољна својим животом, која одлучује да украде одређени новац и заувек оде из Србије. Филм је прати у једном дану, од јутра до вечери, у којем се опрашта са људима, чини ситне освете о којима је маштала, говори оно што је одувек желела и поклања ствари које не може да понесе са собом. Све ово би ишло по плану да јој тог дана младић из комшилука (Вук Костић), десет година млађи од ње, не изјави љубав. Након што то сазна, њихов однос се развија, а она до краја вечери треба да одлучи ста да уради.

Глумци : Аница Добра, Вук Костић, Феђа Стојановић, Милена Дравић, Hanna Schwamborn, Љубомир Бандовић, Анита Манчић, Борис Комненић, Зоран Цвијановић, Стела Ћетковић, Yuko Ishikura, Ана Марковић, Душица Жегарац. Режија: Стефан Арсенијевић


" МИЛОШ БРАНКОВИЋ " – Филм је рађен у црно-белој техници, а говори о злочину, казни и правди. Милош Бранковић, кога игра Милош Влалукин, обичан је младић који само жели да буде архитекта и да воли девојку Александру (Јована Стипић). Ипак, он постаје мета малтретирања и рекетирања уличне банде, и његов живот се претвара у ноћну мору. Томе доприноси и полицијски инспектор Барац кога игра Петар Божовић...

Поред наведених глумаца, у филму играју и Нада Шаргин, Небојша Миловановић, Борис Комненић, Андреј Шепетковски... Ово је дебитантски филм редитеља Небојше Радосављевића који се до сада прославио радећи музичке спотове, а о свом дугометражном редитељском првенцу је рекао – " Ово је прича о злочину, казни и правди. Ова последња је највећи губитник."