Најава програма у оквиру "Културног лета"

Objavljeno u Kultura.

alt

Члан Већа Зоран Јоцић, у присуству организатора, најавио је манифестације и програме који ће се одржати у наредном периоду, у оквиру "Кулурног лета".

   Најављени су: изложба "Сакрална архитектура и иконопис у XIX и XX веку на територији градске општине Младеновац", изложба младеновачких ликовних уметника, XIX Међународни фестивал фолклора у Влашкој, манифестација "Од предака за будућност", промоције књига Јелене Луковић и Вере Лазић.

   Радиша Маринковић, један je од аутора изложбе "Сакрална архитектура и иконопис у XIX и XX веку на територији градске општине Младеновац" (коаутор је Дејан Манделц), која ће бити отворена 5. јула у Музеју Младеновца, са почетком у 19.00 часова. Tоком најаве догађаја, Маринковић је говорио о истраживачком раду аутора изложбе на откривању икона, плаштаница, застава, делова иконостаса, насталих од XV века и даље, на територији општине Младеновац. Делове вредне уметничке и сакралне збирке која је стајала заборављена у депоима, посетиоци изложбе моћи ће да виде у току наредних месец дана у Музеју Младеновца.

     Ликовни уметник Зоран Фила најавио је изложбу уметничких дела младеновачких сликара која ће бити отворена у Галерији "Фоаје" 8, јула са почетком у 20.00 часова. На овој изложби своје радове ће изложити 17 уметника, чланова Удружења ликовних уметника Младеновца.

     Стефан Јеремић, председник Програмског савета XIX Међународног фестивала фолклора у Влашкој, позвао је све грађане да присуствују програмима, распоређеним у три фестивалске вечери, 8, 9. и 10 . јула. Програми ће традиционално бити одржани на летњој сцени у селу Влашка, са почетком у 20.30 часова. У току фестивала посетиоци ће моћи да виде фолклорно умеће Мексика, Бугарске, Перуа, Румуније, Казахстана, Русије, Израела и Италије. У оквиру програма наступиће и домаћини, КУД "Шумадија" из Влашке и организатори Српског летњег фестивала фолклора КУД "Рудар" из Угљевика. У знак добродошлице домаћини су 7. јула на летњој сцени у Влашкој , са почетком у 20.30 часова приредили вече игре, програм у којем ће наступити младеновачка културно-уметничка друштва. Младеновчани ће, пре почетка фестивала, на Градском тргу, са почетком у 11.00 часова, моћи да прате дефиле и наступ ансамбала који учествују на фестивалу.

     Манифестација "Од предака за будућност" тринаеста по реду, одржава се 9. јула у дворишту Основне школе "Бора Лазић" у Влашкој, са почетком у 16. часова. Весна Вујић, председница Управног одбора истоименог удружења, у оквиру ове манифестације, најавила је дегустацију традиционалних српских јела, изложбу олдтајмера, изложбу слика насталих на колонији и изложбу радова удружења, гостију манифестације. У оквиру уметничког програма наступиће ансамбл "Ступови" и трубачки оркестар "Весели Тимочани".

   Јелена Луковић, у име Удружења "Литера" најавила је другу по реду промоцију књиге поезије, чији је аутор, која ће бити одржана 15. јула у 19.00 часова у Свечаној сали "др Елси Инглис". Промоција књиге прозе, ауторке Вере Лазић биће одржана 22. јула са почетком у 19.00 часова, такође у Свечаној сали.