Ортопан у Дому здравља

Objavljeno u Zdravstvo.

Набавком Ортопана, модерног дијагностичког уређаја за снимање комплетне вилице и синуса, значајно ће бити унапређен квалитет медицинских услуга у младеновачком Дому здравља.

Уређај који је постао стандарад у савременој стоматологији нарочито код особа које иду на операцију или имају проблема са умњацима који још нису израсли недавно је инсталиран у рендген служби Дома здравља.

Снимање ортопаном траје неколико секунди, а снимак који је одмах готов даље се носи стоматологу који тачно и прецизно може да види положаје свих зуба, коренове, стање умњака, упалне процесе и све остало неопходно за даље лечење и превенцију болести и зуба.

Цена апарата Ортопан је 2.260.000 динара. Куповину су финасирали град Београд и градска општина Младеновац која је учествовала са 1.300.000 динара.

Како нам је рекао др Велимир Вешовић, директор Дома здравља, суграђани више неће морати да путују у Београд да би направили неопходан снимак.

– Дигитални ортопан смо набавили уз велику помоћ градске општине Младеновац и града Београда. Апарат служи за дијагностику у стоматологији и иако није био у овогодишњем плану набавке ни секретатијата ни министарстава, општина нам је помогла у куповини уређаја и ових дана почињемо са снимањем пацијената.

др Зоран Милетић, помоћник председника општине, каже да снимак ортопаном представља личну карту стоматолошког пацијента.

– Нажалост, сведоци смо да је све више жалби и тужби између пацијената и лекара, тако да овај снимак показује нулто стање, односно стање када је пацијент дошао први пут код лекара. Ово је врло значајно при евентуалним судско - медицинским вештачењима и нажалост, процесима до којих долази. Током самог лечења апарат даје континуирани приказ процеса свих интервенција. Директор Вешовић нам је упутио допис у којем је исказао потребу Дома здравља за оваквим уређајем и општина је изашла у сусрет одвојивиши буџетска средства за куповину апарата. Такође, град Београда је помогао и захвалио бих се градоначелнику Драгану Ђиласу који је одиграо кључну улогу у набавци ортопана. Позивам све приватне и државне стоматолошке ординације да могу да шаљу пацијенте у Дом здравља где ће бити урађен снимак што ће осим пацијентима користити и лекарима – рекао је Милетић.

др Добрица Недљковић, члан Већа за здравство, каже да је овај апарат значајна помоћ у дијагностици одређених стања која се не могу видети на обичном снимку. Он је истакао да општина Младеновац са овим апаратом свакако може да се похвали јер то није нешто што имају сви Домови здравља, па чак ни веће здравствене куће.

Уочи предстојећег разматрања новог општинског буџета Недељковић истиче да ће општина и следеће године у складу са могућностима помагати младеновачке здравствене установе.

– За следећу годину ја сам мало окренуо досадашњи поступак у креирању дела буџета намењеном здравству. Обратио сам се здравственим кућама на територији наше општине да они искажу шта су њихови приоритети за нормално функционисање. Они су нам послали одређене захтеве, ту ће се направити селекција јер има и нереалних захтева, али покушаћемо да помогмнемо колико можемо. Иако, градска општине Младеновац није у обавези да помаже здравство, проста чињеница је да се сви ми и наши рођаци лече у младеновачким здравственим установама. Баш зато и планирамо да следеће године помогнемо и Специјалну болницу за интерне болести, као и друге установе, наравно у складу са нашим могућностима.