Обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Objavljeno u Zdravstvo.

Поводом 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви, данас је организован пријем у организацији градске општине Младеновац и Младеновачког Црвеног крста.

Добровољне даваоце крви и све који су помогли афирмисању ове хумане делатности поздравиo je др Зоран Милетић, помоћник председник градске општине Младеновац.

Данашњем пријему су присуствовали и др Јасминка Прокић, помоћник председника општине и др Добрица Недељковић, члан Већа за здравство.

Др Зоран Милетић, помоћник председник градске општине Младеновац, рекао је да реченица "тешка су времена" никада није изговор за нешто што нисмо урадили.

– Увек се запитам који је ваш изговор за 25, 50 или 100 давања крви. Када то кажемо, то је само реченица, али кад видимо човека који је дао 100 пута крв не можете а да не осетите велико поштовање према таквом чину. И увек сем поштовања, осетите и дозу стида јер се запитате колико сте сами допринели да се нечији живот спасе. У своје и у име председника општине обећавам да ћемо нас двојица следећи пут бити у аутобусу испред општине и својим примером позвати грађане да се придруже породици добровољних даваоца крви. Сви одлично познајемо госпођу Веселу Јевтић која је синоним Црвеног крста у Младеновцу. Уградила се све ове године у ову институцију и отуда тај синоним – рекао је Милетић и обећао да ће градска општина Младеновац наставити да помаже Црвени крст.

Весела Јевтић, секретар Црвеног крста Младеновац, нагласила је да су крв и продукти од крви неопходни за лечење свих животно угрожених болесника, те да је здрав човек једини извор ових лекова.

– Наши даваоци су се увек одазивали на наше позиве и ми смо спасили многе животе чак и онда кад није било крви. Захваљујући овим резултатима за наше суграђане увек је обезбеђена крв, не само за Младеновац већ често и за друге градова – рекла је Јевтићева и додала да годинама уназад Младеновачки Црвени крст улаже огромне напоре у мотивисању људи да дају крв што даје видне резултате.

На данашњој свечаности додељене су плакете, захвалнице и значке појединцима и установама који су помогли афирмисању добровољног давалаштва крви у Младеновцу.