Aktuelnosti

Клупа од 200.000 динара

Objavljeno u Aktuelnosti.

Клупа од 200.000 динараГрадоначелник Београда, Драган Ђилас, јуче је најавио да ће предложити Градском већу да на следећој седници Скупштине града затражи смену директора домова здравља "Палилула" и "Звездара".

Ђилас је рекао да је Градска управа упутила буџетску инспекцију и молбу Републичкој инспекцији да се укључи у процес у пет здравствених установа чији је оснивач град.

– На основу налаза инспекције, који сам добио јуче, установљено је да у две од пет установа постоји јасно кршење Закона о јавним набавкама. Реч је o домовима здравља "Палилула" и "Звездара". За остале три здравствене установе буџетска инспекција није утврдила дирекно кршење овог закона, али је на основу документације утврђено да начин на који су неки директори располагали средствима Београђана у области здравства није био исправан. Пре свега мислим на Клиничко-болнички центар "Бежанијска коса", где је у оквиру набавке намештаја вредног 106 милиона динара, клупа са три седишна места плаћена 200.000 динара, чивилук са држачима за кишобране 13.000 динара по комаду, а чајна кухиња чак 750.000 динара. Због свега тога, одлучио сам да формирамо специјалну комисију, која ће испитати рад руководства не само ове три институције него и свих осталих здравствених установа – рекао је Ђилас.

Он је истакао да ће посао комисије, која ће се формирати данас указом градоначелника, бити да утврди како се троше средства у једној од најважнијих области за Београђане као и да ли су директори здравствених установа предлагали куповину најнеопходније опреме за боље услове лечења грађана или за бољи изглед самих установа, а на рачун квалитета здравствене заштите.

– У овом граду сви они који желе да буду део тима морају да схвате каква правила важе, а то значи да од директора свих установа чији је оснивач град очекујем да се средства троше формално по закону, али и суштински по свим моралним кодексима и савести. С тим у вези, члан Градског већа задужен за здравство Владан Шубаревић понудио ми је своју оставку из личне и моралне одговорности, без обзира на то што директно није био упућен и укључен у ове јавне набавке – истакао је Ђилас.

Драгана Јовановић, градски секретар за здравство, најавила је формирање нове службе за унутрашњи надзор у овом секретаријату, у чијем саставу ће бити правник, лекар, архитекта и инжењер, који ће по јасним критеријумима утврђивати листе приоритета за инфраструктурне радове, набавку опреме и постављање неопходних кадрова у здравственим установама. Акценат ће бити стављен на рационалну потрошњу средстава из буџета града намењених за здравство.