Актуелности

Обележена годишњица Космајско – Варовничке битке

Објављено у Актуелности.

Служењем парастоса, полагањем венаца и пригодним програмом, Градска општина Младеновац обележила је данас годишњицу Космајско – Варовничке битке.


Централна свечаност одржана је код Споменика на Варовницама, где су венце положиле делегације Градске општине Младеновац, Министарства одбране и Војске Србије, као и представници борачких и других удружења. Венци су положени и на Споменик српском ратнику у центру града и на Спомен-костурницу на градском гробљу.


Председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић, изразио је захвалност борцима који су за слободу отаџбине и част свога дома и рода положили животе у неравноправној борби са далеко војно и бројчано надмоћнијим непријатељем.


„Варовничка битка је један од највећих и најтрагичнијих догађаја који су задесили Космајски крај. Команда српске војске и са њом дубоко морално и емотивно повезан српски народ, били су свесни да је тридесет километара фронта Космај - Варовнице - Сибница, као и држање војске на Варовницама, тас на ваги од којег зависи успех свих даљих операција ка западу. Нека је вечна слава свим знаним и незнаним српским јунацима са свих бојишта у космајском крају“, рекао је Глишић.


Програм на Варовницама приредили су ученици Основне школе „Коста Ђукић“ из Младеновца.

Godisnjicavarovnice1
Godisnjicavarovnice2
Godisnjicavarovnice3
Godisnjicavarovnice4
Godisnjicavarovnice5