logo

Историја

stara-zelstanica

На територији данашње Општине Младеновац прва насеља формирана су у периоду праисторије, о чему сведоче бројна археолошка налазишта и око 200 остатака праисторијских насеља. По важности посебно се издвајају "Јабланица" у Међулужју, која потиче из гвозденог доба и раноримског периода, затим Протостарчевачко налазиште од краја VI миленијума п.н.е у Баташеву и "Дивичмеђ" у Ковачевцу где је откривен рано-средњовековни град из периода IX-XI век.

Према легенди, назив "Младеновац" потиче од Младена, који је 200 година после Косовског боја са своја два брата Влајком и Рајком са Косова дошао у овај крај. Места где су њихови потомци формирали породице су Младеновац, Влашка и Рајковац.

Данашња насеља у младеновачком крају помињу се још у средњем веку, у доба деспота Стефана Лазаревића, а касније, почетком 16. века и у турским пописима. Први званични подаци о насељу на овом подручју спомињу се у турском попису становништва из 1528.

Развој саобраћаја утицао је на формирање варошког насеља на атару ранијег села Младеновца. Ново насеље се развијало око Железничке станице на прузи Београд - Ниш, која се у почетку звала Међулужје, подигнуте одмах по изградњи пруге 1882. Том приликом подигнута је и прва зграда будуће вароши, механа "Космај" (данашња "Стара механа"). Већ 1885. подигнут је први парни млин, а прва основна школа почела је са радом 1895.

Указом Краља Александра Обреновића, од 2. августа 1893. године, насеље Младеновац проглашено је за варошицу.

mladenovac1927

Пруга уског колосека Младеновац - Аранђеловац - Лајковац изграђена је 1904. Почетак индустријализације представља изградња кланице коју је 1907. основао Паја Јовановић. 1919. године, трговац из Ковачевца, Никола Ђорђевић гради млин. Године 1920. Сима Јовановић из Сопота оснива фабрику џакова, а након премештања кланице у Вршац 1926. године, Јанко Баџак из Јагњила оснива индустријску кланицу 1936.

Индустријски развој вароши Младеновац прати и развој управно-адмнистративне функције и 1930. Младеновац је постао седиште истоименог среза коме је касније припојен и Космајски срез.

Општина Младеновац се у периоду 1945-1955. састојала само од вароши Младеновац, а од 1955. до 1957. придружени су јој и село Младеновац, Међулужје и Рајковац. Од 1971. Општина Младеновац је у саставу Града Београда.

Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.