logo

Актуелности

Годишњица НАТО агресије

Годишњица НАТО агресијеПолагањем венаца на Спомен чесму палим борцима од 1990 – 1999, данас у 12 часова, обележен је Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању – У име Градске општине Младеновац, венац је положио Бранислав Јовановић, председник општине, а венце су данас положили и представници младеновачких подружница борачких организација и удружења.

Иако се ове године црни дан новије српске историје широм државе обележава без звука сирена, слике ужаса ипак оживљавају. Слике са земљом готово сравњене Сурдулице, Куршумлије, Алексинца, под чијим су рушевинама остале читаве породице. Врисак деце у Ђаковици где су страдале избеглице из Крајине. Крв и јауци на пијаци у Нишу, после изручења касетних бомби. Млади, стари, војници, цивили, деца. Батјница, Нови Пазар, Мердаре, Врање, Грделичка клисура, Варварин, Раља ...

Данас испред спомен чесми у градском парку на којој су уклесана имена тринаесторице Младеновчана који су погинули у ратним сукобима током последње деценије прошлог века, а од којих је најмлађи имао само 19 година, Бранислав Јовановић , председник Градске општине Младеновац, је рекао :

– Прошло је 12 година од дана када су НАТО бомбе почеле да падају по Србији, дванаест година од времена које људи никада неће заборавити. Данас смо обележили тај дан на споменику који обележава све жртве које су страдале од 1990 до 1999. године. Њих не смемо заборавити и зато ћемо увек, бар на овај скроман начин, обележавати овај дан.

ТОКОМ ОПЕРАЦИЈЕ "Милосрдни Анђео" извршено је 2.300 ваздушних удара по 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона. НАТО је лансирао 20.000 великих пројектила, међу којима 1.300 крстарећих ракета на војне и цивилне циљеве, а изручио је и 37.000 "касетних бомби" са 350.000 касетних подпројектила. Уз употребу најубојитијег оружја, Северноатлантска алијанса је у рату против Србије употребила и забрањено наоружање - муницију са осиромашеним уранијумом.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.