logo

Актуелности

Обележена слава града - Спасовдан

 

Светом литургијом, ломљењем славског колача у Старом двору и литијом од Васнесењске цркве до Храма Светог Саве обележена је слава града Београда – Спасовдан.

Домаћин славе и заменик градоначелника Горан Весић истакао је на свечаном пријему у Старом двору да Београд обележева овај дан од 1403. године.

„У част обнове и напретка славимо Вазнесење господње – Спасовдан откада је у време деспота Стефана Лазаревића наш Београд 1403. године постао српска престоница. Вазнесење је симбол Христове победе, чему је претходило Васкрсење“, истакао је Весић.

Он је подсетио да је деспот Стефан Лазаревић управо изабрао Спасовдан за славу града, јер је Београд те 1403. године био опустео и разрушен, а Србија после Косовског боја пред нестанком.

Весић је напоменуо окупљеним званицима да припадамо народу који више од осам векова има свој устав и своје законе, те да живимо у граду који дуже од шест векова слави своју славу.

Домаћин славе је претходно поздравио све присутне званице – патријарха српског Порфирија, надбискупа Станислава Хочевара, муфтију београдског Мустафу Јусуфспахића, председника Народне скупштине Ивицу Дачића, министре у Влади Републике Србије, представнике дипломатског кора, председнике општина и директоре јавних предузећа, те посебно српску децу са Косова и Метохије и из Црне Горе која су дошла у Београд овим поводом.

Патријарх српски Порфирије је присутнима честитао славу града Београда. Он је истакао да је ове године литија посвећена миру.

„Литија у принципу јесте молитва и ове године молићемо се за мир у свету, а у наше дане је то нарочито потребно. Оно што као људи не можемо сами, неопходно је да измолимо од Бога – да нам просветли ум, загреје срце и да нас врати на пут универзалних и фундаменталних принципа вере“, указао је патријарх Порфирије.

Spasovdan1
Spasovdan2
Spasovdan3
Spasovdan4
Spasovdan5

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.