logo

Актуелности

Младеновац обележио славу општине, Свету Тројицу

 

Светом Литургијом у Храму Успења Пресвете Богородице, проласком литије улицама града и резањем славског колача испред зграде општине, обележена је литија Градске општине Младеновац − Силазак Светог Духа на апостоле, празник у народу познат и као Духови, односно Света Тројица.

Прослава Свете Тројице окупила је бројне суграђане на литургији као и у порти младеновачке цркве. Након резања колача испред зграде општине, литија се упутила ка запису у улици Јанка Катића, да би се затим вратила у црквену порту где је организовано послужење за све присутне, а пригодан културно-уметнички програм извели су чланови КУД-а "Војвода Јанко Катић 1896." из Младеновца.

На празник Свете Тројице под у храмовима покрива се травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем. На Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће у торбама и ташнама јер верују да ће их Бог заштитити од разних несрећа које могу да их снађу.

Litija1
Litija2
Litija3
Litija4
Litija5
Litija6
Litija7
Litija8

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.