logo

Актуелности

Скупштина усвојила буџет за 2012

Скупштина градске општине Младеновац усвојила је на јучерашњој седници већином гласова општински буџет за следећу годину у износу од 646.021.879 динара. "Поверење" новом буџет дало је 32 одборника, док је 12 било против.

Пре саме расправе по тачкама дневног реда, одборник СНС-а, Спасо Јањић је предложио да Скупштина, због обимности и значаја дневног реда, разматра на текућој седници само прве две тачке, ребаланс за 2011. годину и буџет за 2012. Овај предлог Скупштина није изгласала, те су одборници Српске напредне странке, после гласања о буџету за 2012. годину, напустили заседање пожелевши грађанима Младеновца и колегама срећну Нову годину.

Пре саме расправе о новом буџету, Скупштина је у оквиру прве тачке "затворила причу" о овогодишњој расподели новца. Већином гласова усвојен је пети овогодишњи ребаланс, уз усвојене амандмане Радомира Јовичића (ОГ ЗЕС) и Бранислава Јовановића, председника ГО Младеновац.

Јовичићев амандман се односио на умањивање од 188.000 са позиције Локалног акционог плана за запошљавање (1.500.000) и пребацивање те суме од 188.000 динара  на позицију канцеларијског материјала (100.000). Амандман Бранислава Јовановића односио се на увећање средстава за Спортски центра (37.300.000) за износ од 2.500.000 динара. У образложењу се наводи да ће се ова средства од 2,5 милиона динара обезбедити из уступљеног прихода - порез на зараде.

Потом се прешло на раправу о Предлог Одлуке о буџету градске општине Младеновац за 2012. годину. Интересанто је да ове године није поновљен леп гест код усвајања претходних буџета, да сваки члан Већа образложи поједину ставку и план за наредну годину, те је предложени буџет представила Анђелка Миловановић, начелник Службе за буџет и финансијске послове.

Између осталог, она је рекла да је у буџет уведена нова потпозиција од 500.000 динара за свакодневни превоз деце из Дневног боравка за младе ометене у развоју.

– Повећана су средства за социјална давања у износу од 1.500.000, која ће се распоређивати преко Центра за социјални рад. Средства су издвојена и за културу, незнатно више него у 2011. години али средства за спортске организације су смањена са овогодишњих 22 на 15.000.000 динара. Ова средства ће се рапоређивати на другачији начин него до сада. Имали смо случај да се средства додељују корисницима који та средства неблаговремено правдају или неко и не потпише уговор до краја године. Тако да ће се уместо досадашњих 50-50, однос прилико доделе бити 20%  путем Програма, а 80 одсто ће се делити преко Комисије коју образује Веће. Такође, средства за пољопривреду су се назнатно повећала и повећана су средства за здравство. У оквиру здравства постоје две позиције, унапређење здравства које ће се користити преко Дома здравља за неопходне набавку опреме, а по предлогу чланова Већа. Новина је ставка од 1.000.000 динара за рад са здравственим установама која се баве одвикавањем од болести зависности – рекла је Миловановићева.

Критике одборника опозиционих странака биле су усмерене на поједине ставке. Пре свега на дотације јавним предузећима, услуге по уговору, специјализоване услуге. Влада Јеремић (СРС) рекао је да је генерални проблем структура јавне потрошње, односно расходна страна буџета. Јеремић је нагласио да ћемо за следећу годину имати социјални уместо развојног буџета.

Након усвајања буџета за 2012. годину и напуштања заседање од стране одборника СНС-а, прешло се на остале тачке дневног реда. Скупштина је у даљем току усвојила програме пословања за 2012. годину општинских Јавних предузећа и установа, ЈП "ДИП - Младеновац", ЈКП "Младеновац", ЈКП "Пијаце Младеновац", Туристичке организације Младеновац и СРЦ "Љубомир Ивановић Геџа".

Такође, усвојен је и Програма уређења грађевинског земљишта на територији градске општине Младеновац за 2012. годину, као и већ поменута измена Одлуке о начину финансирања пројеката невладиних организација и млађих селекција спортских клубова.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.