logo

Актуелности

Младеновац обележио Свету Тројицу

Литургијом у младеновачкој цркви, проласком литије улицама града и резањем славског колача испред зграде општине данас је обележена литија Градске општине Младеновац − Силазак Светог Духа на апостоле, у народу позната и као Духови, односно Света Тројица.

Данашња прослава Свете Тројице, окупила је многобројне суграђане на литургији као и у порти младеновачке цркве. Духови, односно Света Тројица, која је и литија Градске општине Младеновац, прошла је градским улицама, да би у име домаћина испред зграде општине салвски колач резала Јасминка Прокић, помоћник председника општине Младеновац.

– Вера, славе и литије су врло важне у нашој традицији и чине да наша заједница буде што компактнија. Као домаћин славе желим да свим грађанима Младеновца пожелим здравље, срећу и благостање, да се што боље слажемо и да што лепше живимо – рекла је Јасминка Прокић.

Након резања колача, литија се упутила ка запису у улици Јанка Катића, да би се затим вратила у црквену порту. Обележавању градске литије присуствовали су Дејан Чокић, председник Градске општине Младеновац, његов заменик Милош Стојановић као и чланови Општинског већа.

Иначе, на празник Свете Тројице под у храмовима покрива се травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем. Овај обичај потиче још од првих хришћана, који су га пак преузели од Јевреја. Јевреји су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће гранчицама, зеленилом, травом и цвећем. То их је подсећало на време када су преко Мојсија добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, јер су у пустињи живели у колибама од грања и лишћа. На Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће у торбама и ташнама јер верују да ће их Бог заштитити од разних несрећа које могу да их снађу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.