logo

Актуелности

"Комдел" у Кладову

Редовни годишњи скуп српских комуналних предузећа окупљених у удружењу "Комдел" одржан је од 1. до 3. октобра у Кладову. На позив организатора овом скупу је присуствовала и Оливера Максимовић, члан Већа за комуналне делатности и заштиту животне средине.

Пословно удружење комуналних предузећа "Комдел" основано је 1998. године, а данас окупља више од 100 чланица из редова комуналних предузећа и пратеће привреде. Рад  ПУ "Комдел" -а у стручној и широј јавности препознат је пре свега по периодичним информацијама, упоредним анализама и студијама.

На овогодишњем скупу одржаном у Кладову којем су присуствовали представници Привредне коморе Србије, локалних самоуправа и јавних комуналних предузећа из свих делова Србије разговарало се највише о стратегији и даљим правцима развоја комуналних делатности, проблемима везаним за примену Закона о комуналним делатностима као и о утврђивању јединствене методологије за израчунавање цена комуналних услуга.

Према речима Оливере Максимовић, члана Већа за комуналне делатности и заштиту животне средине, током расправе акценат је стављен на недавно повећање ПДВ-а и новоутврђени максимални износ зарада у јавном сектору где су сврстана и предузећа која се баве комуналном делатношћу.

– Што се тиче повећања опште стопе ПДВ-а на 20% битно је да је посебна, нижа, стопа ПДВ-а од 8 одсто која оптерећује комуналне услуге, остала непромењена осим за одржавање улица, путева и других јавних површина у насељима где се пореска стопа са првобитних 8 помера на 20 одсто. Важно је да је донет закључак за упућивање иницијативе надлежном министарству да се доспеће пореске обавезе по наплати односи на сва комунална предузећа, а не само на мања која имају годишњи промет до 50 милиона динара како је сада утврђено законом. Што се тиче нове утврђене максималне зараде у јавном сектору од 162.740 динара она не дотиче ни једно комунално предузећа. Евентуалне проблеме који могу настати уколико је распон између највише и најниже зараде мали комуналана предузећа морају решавати у договору са својом локалном самоуправом као оснивачем – каже Максимовић.

Иначе, као један од хроничних проблема српских комуналаца остаје чињеница да област комуналне привреде још увек нема једно ресорно министарство што отежава развој комуналних делатности. Тим поводом основана је радна група која ће надлежнима дефинисати најбоље начине за међуресорно повезивање појединачних надлежности министарстава која се односе на комуналне делатности.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.