logo

Актуелности

Прослава Свете Тројице

 

Литургијом у цркви Успења Пресвете Богородице, проласком литије улицама града и резањем славског колача испред зграде општине, обележена је литија градске општине Младеновац − Силазак Светог Духа на апостоле, у народу позната и као Духови, односно Света Тројица.

Прослава Свете Тројице, окупила је суграђане на литургији као и у порти Младеновачке цркве. Духови, односно Света Тројица је литија градске општине Младеновац, Поворка је прошла градским улицама Војводе Путника, Краља Петра Првог и Јанка Катића до зграде општине.

У име домаћина, испред зграде општине, славски колач је резао Драган Марковић, члан Већа градске општине Младеновац, а присуствовали су и Сандра Тагић, помоћник председника и Миодраг Бабић, члан Већа. Након резања колача, литија предвођена члановима КУД-а "Војвода Јанко Катић", упутила се ка запису у улици Јанка Катића, да би се затим вратила у црквену порту.

На празник Свете Тројице под у храмовима покрива се травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем. Овај обичај потиче још од првих хришћана, који су га пак преузели од Јевреја. Јевреји су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће гранчицама, зеленилом, травом и цвећем.

То их је подсећало на време када су преко Мојсија добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, јер су у пустињи живели у колибама од грања и лишћа.

На Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће у торбама и ташнама јер верују да ће их Бог заштитити од разних несрећа које могу да их снађу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.