logo

Актуелности

Бивши на чекању за надокнаде

На дневном реду седнице Привременог органа ГО Младеновац одржане 23. јула, између осталог, нашла су се питања накнада бившим функционерима као и припрема ребаланса буџета.

Према важећим законским одредбама бивши државни, покрајински и функционери локалних самоуправа имају право да примају надокнаду три месеца од престанка дужности у висини плате коју су имали на дан престанка функције. Право на накнаду плате престаје пре протека рока од три месеца, ако бивши функционер заснује радни однос или стекне право на пензију.

Што се тиче градске општине Младеновац, право на тромесечну надоканду имају предеседник општине, заменик председника, чланови Већа и помоћници председника.

Овом темом су се бавили чланови Привременог органа градске општине Младеновац у оквиру тачке дневног реда Предлог Закључка градском правобранилаштву Града Београда за мишљење о утврђивању права на накнаду и плате изабраним и постављеним лицима по престанку функције и права за исплату накнаде за неискоришћени део одмора.

Како је рекао Владан Глишић, председник Привременог органа, ово тело се по преузимању надлежности затекло такво стање да нико није могао да да објашњење какве су обавезе општинског буџета према изабраним и постављеним лицима по престанку функције и права на исплату накнаде за несикоришћени део одмора.

– Консултовао сам Кабинет градоначелника Београда и на њихову препоруку, да не би направили неки прекршај, дошли смо до предлога којим ћемо затражити мишљење градског правобранилаштва. Нама није у интересу да одуговлачимо са овом темом, једноставно желимо да имамо чисту одлуку како новац не би био исплаћен некоме коме не припада. У сваком случају неће се дирати у права бивших функционера загарантована законом, а верујем да ћемо за неколико дана имати разрешене и ове дилеме – рекао је Глишић.

Током расправе о овој тачки, Весна Милић Сјеран, секретар Привременог органа, истакла је да се појављују неке нелогичности код доношења решења о престанку функције.

– Није на одмет да затражимо мишљење, не нашег, него Градског правобранилаштва Града Београда који су врло вољни да нам изађу у сусрет. До тада нећемо доности Одлуку о праву на накнаду за наредна три месеца бившим изабраним и постављеним лицима. Постоји дилема тако да нам свакао треба мишљење стручних служби.

Чланови Привременог органа једногласно су донели Закључак о налогу за приступање изради предлога Одлуке о ребалансу буџета за 2015. годину Служби за буџет и финансијске послове.

Под тачком Разматрање стања атарских путева на територији градске општине Младеновац, Владан Глишић, председник ПО, рекао је да треба привести крају процедуру реализације пројекта израде атарских путева у општини Младеновац.

– Сва техничка документација је одрађена, ДИП ја доставио предлог путева али није одрађен финални део посла, односно није потписан уговор између општине и градског Секретаријата за привреду и пољопривреду о пројекту атарских путева. Ми ћемо на наредним седницама добити списак атарских путева и локације где ће радити. Морамо дати и предлог човека који ће даље комуницирати са Секретаријатом за за привреду и пољопривреду који ће се овим послом озбиљно бавити јер општина полаже доста на развој пољопривреде. Суштина је да се што брже ради како би  средства за изградњу атарских путева била што пре пренета из Града Београда на општину Младеновац.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.