logo

Актуелности

Свечаном академијом обележен Дан општине Младеновац

 

 

Свечаном академијом и доделом јавних признања, обележен је 2. август, Дан општине Младеновац. На данашњи дан 1893. године указом Краљ Александра Обреновића, Младеновац је проглашен за варошицу.

Прослави Дана општине присуствовале су чланови Привременог орагана који од распуштања општинске Скупштине руководе градском општином Младеновац. Прослави је присутвовао и Милосав Миличковић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова, директори младеновачких фирми, јавних предузећа и установа, здравствених и установа културе, основних и средњих школа као и остале званице. 

Програмом Свечане академије представљен је развој наше општине од времена Деспота Стефана Лазаревића до данашњих дана, као и важни датуми за нашу општину, стогодишњица од откривања Спомен чесме на Црквенцу и обележавање 180 година од почетка рада основне школе у Ковачевцу.    

 Председник Привременог органа, Владан Глишић честитао је грађанима Дан општине Младеновац.

– Драги Младеновчани, цењени пријатељи и гости, поштовни добитници јавних признања, у име колега из Привременог органа, али пре свега у име свих грађана општине Младеновац, честитам вам 2. август Дан градске општине Младеновац. Желим вам добродошлицу на дан када обележавамо 122 година oд указа Краља Александра Обреновића, којим је Младеновац проглашен за варошицу. 

Хвала вам што сте се одазвали нашем позиву да присуствујете свечаности поводом Дана општине Младеновац, једног од најзначајнијих датума из историје нашег града. Привремени орган преузео је надлежности пре две недеље и као основни циљ поставили смо несметано функционисање општине Младеновац. То је наш основни задатак до расписивања и одржавања наредних избора, а у нормално функционисање нашег града свакако спада и прослава Дана општине.  

 

Можда овогодишња прослава није богата и раскошна као неке претходне, али смо сви сведоци дугогодишње економске кризе у којој се Младеновац налази и тако треба да се понашамо. Да би успели у послу којег смо се прихватили и да би грађани могли да суде о нашем раду морамо знати право стање у општини. Право стање је много лоше. Општинска управа је непрофесионална и осрамоћена, установе уништене и опљачкане, а јавна предузећа на издисају. Радило се недомаћински, непрофесионално и бахато. Интерес грађана није био на првом месту. 

Убеђен сам да ћемо уз помоћ власти Града Београда и Владе Републике Србије као и свих грађана Младеновца ово стање исправити и кренути напред. Направити стабилан и здрав темељ на којем ћемо даље обнављати и развијати Младеновац. Добитницма овогодишњих јавних признања још једном желим да у име Привременог органа као и у име наших суграђана, честитам на заслуженим наградама. Својим радом сте учинили да Младеновац буде препознатљив по истинским вредностима и на томе вам захваљујем. Надам се да смо данас разуверили све који тврде да се вредна дела и вредни људи најмање цене у родном граду – рекао је Глишић. 

Владан Глишић, доделио је овогодишњим добитницима јавна признања, а на основу одлуке Привременог органа градске општине Младеновац.

 

Највеће општинско јавно признање, Грб градске општине Младеновац, додељен је Храму успења Пресвете Богородице у Младеновцу за највреднија достигнућа остварена у дужем временском периоду и укупно стваралаштво који доприносе свеукупном развоју и афирмацији општине.

У име свих добитника јавних признања, присутнима се обратио Отац Жељко, архијерејски намесник Младеновачки. Он се захвалио свима који су допринели овом дану и историјском успеху за Црквену општину Младеновац.

– Да ли је ова награда заслужена или није, то само Бог зна. Ми хришћани своју награду очекујемо на небу, али нам ова награда пуно значи и она ће за нас представљати, не само привилегију, већ додатни мотив и још већу одговорност. Очекујемо још бољу сарадњу са локалним институцијама и желимо да се подигне ниво сарадње и комуникације на локалном нивоу, а све то у интересу локалне заједнице. То је данас на западу главна тема, допринос локалној заједници кроз хумани и волонтерски рад. Ова награда припада вама, нашим парохијанима.

 Ви сте први почели да доносите помоћ када су биле поплаве, ми смо само дистрибуирали. Пријатно сам се изененадио тада и видео да има наде за опстанак нашег народа. Црква ће новчани добитак од ове награде дати у хуманитарне сврхе – рекао је Отац Жељко и изразио наду у још бољу сарадњу свих актера локалне заједнице.

Мали грб градске општине Младеновац  додељен је Небојши Симићу из Младеновца, за изузетне резултате остварене у области криптографије и чувања података у областима информатике и рачунарства. Небојша Симић поставио је нове стандарде у области криптографије и чувања података, због чега је награђен сребрном медаљом за област информатике на на светском такмичењу научно-истраживачких радова у Турској.

 Повеља градске општине Младеновац додељена је Душку Павловићу, пољоривредном произвођачу из Дубоне, за изузетне резултате остварене у току претходне године у области пољопривреде. Душко Павловић, пољопривредни произвођач из Дубоне, на површини од 10 хектара под засадом брескве, шљиве и јабуке, у току претходне године произвео је око 15 вагона воћа за тржиште, због чега је, за наведене резултате у области воћарске производње, награђен у мају месецу 2015. године од стране Привредне коморе града Београда.

 

 

 Овогодишњи добитници Плакете градске општине Младеновац су Центар за културу Младеновац за допринос у унапређењу културних садржаја у Младеновцу, вођење активне културне политике и организацију манифестација од значаја за општину, Хитна служба Дома здравља у Младеновцу, за допринос у стручном збрињавању, савестан и хуман однос према најтежим пацијентима, Милош Тривуновић, атлетичар и спортски раднику из Младеновца, у знак признања за успешан тренерски и педагошки рад у Атлетскоим клубу "Младеновац", ОШ "Живомир Савковић" из Ковачевца за 180 година постојања, Срђан Терзић, наставник практичне наставе у Техничкој школи у Младеновцу у знак признања за резултате постигнуте у области васпитно - образовног рада у Техничкој школи у Младеновцу, а посебно рада са децом са посебним потребама и Славко Николић, тенор и музички педагог, дугогодишњи сарадник ОМШ "Стеван Христић" у Младеновцу за изузетан допринос на пољу очувања и развоја духовне и културне традиције нашег народа.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.