logo

Актуелности

Обележена стогодишњица Спомен-чесме "Црквенац"

 

 

Прослава стогодишњице изградње и освећења Спомен-чесме "Црквенац" одржана је данас уз присуство представника амбасада држава савезника у Првом светском рату, Владе Србије и градске општине Младеновац.

Свечаности поводом сто година од изградње и освећења чесме подигнуте септембра 1915. године у знак захвалности др Елси Ингилс и храбрим Шкотланђанкама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту присутвовали су амбасадори и представници амбасада Велике Британије, Белгије, Аустралије, Канаде и Холандије, Министарства одбране Србије и Удружења која негују традицију ослободилачких ратова.

Венце на Спомен-чесму Црквенац положили су Трејси Галагер, заменик Шефа мисије амбасаде Велике Британије, Филип Пинингтон, амбасадор Канаде, Џулија Фини, амбасадор Аустралије, Мариела Ван Милтенбург, заменик Шефа мисије амбасаде Холандије, Лео Д`Аес, амбасадор Белгије. Такође, венце су положили и представници Министарства одбране - Управа за војно здравство, борачких Удружења и градске општине Младеновац.   

Обраћајући се присутнима у име Привременог органа градске општине Младеновац, Владан Глишић је рекао да својим присуством још једном подсећамо јавност на хуманост докторке Елси Инглис али и да се захваљујемо нашим прецима, војницима Моравске дивизије који су пре 100 година подигли ову чесму као знак искрене захвалности српског народа и војске. 

– Младеновчани су поносни на ову чесму коју је ратне 1915. године изградила наша војска. Када је све око њих било у пламену, показали су невиђену храброст и људскост да подигну споменик којим ће поручити својим потомцима како треба вредновати праве пријатеље. 

Спомен чесма "Црквенац" најбољи је доказ да и после 100 година од доласка савезничких медицинских радника у ратом и болешћу опустошену Србију делимо исте вредности, вредности хуманости и пожртвовања.

Гледајући светска дешавања, можда нам је неговање и поштовање ових вредности данас потребније него икад. Као појединци, као држава, али пре свега као људи, дугујемо неизмерну захвалност онима који су током Првог светског рата спашавали животе наших предака. 

Одајући пошту докторки Инглис захваљујемо се и свим савезничким лекарима, медицинским сестрама али и обичним женама, домаћицама, мајкама и супругама које су напустиле мир својих породица и дошле у њима далеку и непознату земљу. На свему што су учинили, Србија им је вечно захвална – рекао је Глишић.

Трејси Галгер, заменица Шефа мисије Велике Британије у Србији, подсетила је на улогу докторке Елси Инглис и савезничког медицинског особља током ратних година у Србији. 

– Једна од првих прича које сам чула по доласку у амбасаду у Београд јесте она о снажним везама Велике Британије и Србије током Првог светског рата. Прича о више од 600 Британаца, пре свега Британки, који су се одазвали позиву за помоћ Србији. Који су у једном од најтежих тренутак у историји Европе и света, дошли да војсци и грађанима Србије пруже помоћ. 

Катастрофа која је задесила Србију током Првог светског рата, у Великој Британији и другим државама савезницама, наишла је на одлучан људски одговор. Ове храбре припаднице савезничких санитетских мисија биле су дирнуте страдањем људи у малој али храброј земљи. Брзо су се организовале и почеле да шаљу помоћ, материјалну и људску. Заједно су се бориле против епидемије пегавог тифуса. Иако су знале каквој се опасности излажу то их није поколебало. Због тога морамо показати захвалност и поштовање. 

Данас ми је изузетна част што овде са вама одајемо пошту докторки Елси Инсглис и свему што су она и њене колегинице учиниле пре стотину година. Данас се сећамо и осталих лекарски из иностранства, попут Аустралије, Холандије и Канаде које су радиле заједно са својим српским колегама. Ми смо у занак захвалности за све што је урадила Елси Инглис прошле године резиденцију британског амбасадора у Србији назвали по њој. Хуманост коју су они тада показали и данас јача пријатељество између Велике Британије и Србије које траје скоро 180 година. 

 

На крају, желим да се у име Велике Британије, али и колега из Аустралије, Холандије и Канаде, захвалим градској општини Младеновац и свим њеним становницима, као и господину Вуковићу и његовој породици који су сачували приче ових људи од заборава.

У име Владе Републике Србије, присутне је поздравио Милосав Миличковић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова. Миличковић је рекао да хуманост докторке Инглис и шкотских медицинара показана у Првом светском рату, данас треба свима да служи као пример и нит водиља. 

– Данас са овог места сећамо се хуманости шкотске медицинске мисије које су у Првом светском рату пожртвовано лечиле српске војнике и оболеле од пегавог тифуса. Њихова хуманост, храброст и пожртвованост, вредности које су помало заборављене у данашњем свету, треба да буду водиља и путоказ нашим новим нараштајима. 

Данас се Европа суочава са мигрантском кризом, појачаним приливом људи који беже из ратом захваћених подручја и напуштају своје домове тражећи спас за себе и своју децу. Управо у таквим тренуцима, људскост и хуманост храбрих Шкотланђанки треба да нам буде пример. Наша је људска обавеза да избеглицама, мигрантима помогнемо.

Треба да покажемо да смо саосећајни и хумани и да тим људима у овим тешким тренуцима кроз које прoлазе пружимо руку.

Поносан сам на српски народ који је избеглице прихватио и за разлику од неких земаља у региону свакодневно се труди да тим људима помогне да им пут кроз Србију олакша. 

Поштовани суграђани, докторка Елси Инглис и храбре Шкотланђанке, својим радом освојиле су срце народа, војске и политичара у Србији. Спомен-чесма "Црквенац", је симбол хуманости и израз захвалности не само храбрим Шкотланђанкама, већ и свим лекарима и медицинским сестрама које су дошле у Србију у тренутку када се наш народ приближио границама биолошког опстанка.

Пожртвованост коју су показале докторка Инглис и њене колегинице, а чији је пример пратио покојни доктор Жарко Вуковић, јачају наше пријатељство. 

Дозволите ми да вас подсетим да пријатељство између наших држава траје скоро 180 година, а људи попут докторке Инглис представљају њихов најдрагоценији део. Показали су да је поштовање и пријатељство међу људима, оно што је највредније и најтрајније у односима Велике Британије и Србије. Тиме су и нама показали прави пут. Најискреније вам се захваљујем што негујете наше пријатељство и на дирљив начин чувате успомену на Елси Инглис и храбре медицинске сестре – рекао је Миличковић.

У оквиру културно уметничког програма на данашњој прослави учествовали су оперски певач, Славко Николић уз клавирску пратњу Александра Марковића, Црквени хор "Опленац" из Тополе, ученици београдске Музичке школе "Даворин Јенко" као и чланови Позоришта младих из Младеновца. За посетиоце Хотела "Селтерс", приређена је изложба слика "Крстови", Драгана Мартиновића као и пројекција филма "У Младеновцу још жубори чесма", посвећеног др Елси Инглис.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.