logo

Актуелности

Општини Младеновац 81.000 евра за избеглице

 

Градска општина Младеновац добила је 81.000 евра по основу Регионалног програма стамбеног збрињавања кojи имa зa циљ обезбеђивање трajних стaмбeних рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa у рeгиoну.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну.

У Српском народном позоришту у Новом Саду, уручени су уговори представницима 61 општине и градова, где ће се у оквиру другог, четвртог и петог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП) градити станови, делити пакети грађевинског материјала и обезбеђивати стамбена решења за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске кроз пружање новчане помоћи за куповину сеоских домаћинстава. Реч је о више од 2.000 трајних и одрживих стамбених решења, укупне вредности 47,5 милиона евра.

Уговоре је свечано уручио Ивица Дачић, министар спољних послова, први потпредседник Владе и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије.

Уговори су уручени у Новом Саду, а општину Младеновац су представљали Саша Вићентијевић, члан Привременог органа градске општине Младеновац и Јовица Костић, повереник Комесаријата за избеглице

Градска општина Младеновац добила је 81.000 евра, бесповртаних средстава, за грађевински материјал за избеглице из Хрватске и БиХ. Максимална појединачна вредност пакета је 9000 евра. Ово је први новац који је по овом прејекту стигао у Младеновац, а до краја месеца општина ће расписати јавни позив. Средства су намењена за довршетак раније започетих кућа или за адаптацију постојећих обејеката.

Члан Привременог органа Саша Вићентијевић у разговору са Дачићем је добио све похвале за рад Комесаријата и обећење да ће у наредном периоду општина имати подршку од стране Комесаријата за избеглице и миграције и Владе Србије.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.