logo

Актуелности

Најављена обнова железничке станице

 

 

На иницијативу Привременог органа градске општине Младеновац, предузеће "Железнице Србије" а.д. најавило је да ће током 2016. године ући у поступак санације станичне зграде.

Допис надлежнима упутила је Наташа Јовановић, члан Привременог органа градске општине Младеновац, у којем апелује да се станична зграда обнови функционално и естетски како би одговарала потребама путника али и како би достојно представљала град Младеновац који свој настанак највише дугује проласку пруге Београда - Ниш.

Како је у одговору предузећа "Инфраструктура железнице Србије" а.д. наведено, санација станичне зграде биће предвиђена планом јавних набавки за 2016. годину. Предузеће се обавезало да формира Комисију које ће проценити стање на згради како би наравили спецификацију радова и материјала неопходних за санацију зграде. Такође, пре почетка радова мора се извршити јавна набавка израде пројектне документације.

 

Имајући у виду обим радова као и недавну реконструкцију пруге, реално је очекивати да ће зграда железничке станице Младеновац, један од најстаријих објеката у граду, већ током 2016. године добити нови изглед.

Иначе, развој железничког саобраћаја пресудно је утицао на формирање варошког насеља на атару ранијег села Младеновца. Ново насеље се развијало око Железничке станице на прузи Београд - Ниш, која се у почетку звала Међулужје, подигнуте одмах по изградњи пруге 1882. године. Једанаест година касније, указом Краља Александра Обреновића, од 2. августа 1893. године, насеље Младеновац проглашено је за варошицу.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.