logo

Актуелности

Обележен Дан општине Младеновац

 

 

Свечаном академијом и доделом јавних признања, обележен је 2. август, Дан општине Младеновац. На данашњи дан 1893. године указом Краља Александра Обреновића, Младеновац је проглашен за варошицу.

Прослави Дана општине присуствовали су представници Владе Републике Србије, народни посланици Скупштине Републике Србије, представници општина Нови Београд, Стари Град, Ваљево, Сурчин, Аранђеловац, Раковица, Топола, Смедеревска Паланка, Смедерево, Барајево, делагација побратимског руског града Иваново, одобрници Скупштине градске општине Младеновац, руководства јавних предузећа, директори младеновачких фирми, представници здравствених и образовних установа у Младеновцу и остале званице.  

Прочитано је писмо градоначелника Иванова, Александра Хоклова, који је грађанима Младеновца честитао празник уз жеље за напредак и добро здравље. 

Програм Свечане академије, кроз филм, песму и музику, тематски је био посвећен младеновачком песнику родом из Велике Иванче, Миодрагу Петровићу Сељанчици, аутору познатих песама "Јесен стиже, дуњо моја", "Не лудуј, Лело, чуће те село", "Чини се, чини", "Све док је твога благог ока", "Играле се делије, на сред земље Србије"...    

 


Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић честитао је грађанима Дан општине Младеновац.

– Хвала вам што сте се одазвали нашем позиву да присуствујете свечаности поводом Дана општине Младеновац, једног од најзначајнијих датума из историје нашег града. Посебно бих поздравио наше госте из Русије, из побратимског града Иванова. 

На данашњи дан пре 123 година наш град је добио статус вароши. Иако један од најмлађих градова у Србији,  Младеновац је највећим делом изграђен у 20. веку. Наш град је доживљавао успоне и падове. Деведесете године прошлог века биле су тешке за нашу земљу и наш град као и прве године овог столећа које су обележене неуспешним приватизацијама.

У тим годинама изгубили смо много и тај губитак се осећа и види и данас на улицама Младеновца.
Упркос свему, мислим да има реалних основа да верујемо у боље дане. Сетимо се речи војводе Живојина Мишића - Ко сме тај и може, ко не зна за страх тај иде напред.  

Доста тога смо урадили, доста се ради али и доста тога ћемо урадити. Младеновац мора да почне нови живот, а то је могуће само ако се ослободимо једног дугогодишњег модела схватања власти.

 


Могућност управљања једном општином је привилегије, али привилегија које се не огледа у личној користи, већ у могућности да нешто корисно урадите за ваш град и да оставите иза себе резултате којима ће се будуће генерације поносити. Резултати и добра дела се памте и остају. 

Добитницма овогодишњих јавних признања желим да у своје лично име, као и у име суграђана, честитам на заслуженим наградама. Нема сумње да су људи који данас добијају Јавна признања свакако то заслужили, али и сви Младеновчани који су данас уместо у овој сали, на својим имањима и  радним местима и који сваког дана искрено и поштено раде свој посао заслужују да им се захвалимо. Општина Младеновац ће увек наћи начина да испоштује своје заслужне грађане и одужи им се за све оно што су нам несебично дали. Драги пријатељи, хвала свима и честитам вам Дан градске општине Младеновац – рекао је Глишић. 

Владан Глишић, доделио је овогодишњим добитницима јавна признања, а на основу одлуке Скупштине градске општине Младеновац. Заслужним установама и појединцима додељене су Плакете, Захвалнице и Повеље градске општине Младеновац.

На челу тима који у току 24 сата улаже огромне напоре да укаже ургентну медицинску помоћ, изузетном стручношћу, пожртвованошћу, одговорношћу и хуманошћу у току читаве године, усмерен је на служење грађанима и спашавање људских живота. Др Слободан Недић специјалиста ургентне медицине, начелник Службе за хитну медицинску помоћ Дома здравља у Младеновцу  добитник је повеље ГО Младеновац за област здравствене заштите.

Наши најстарији суграђани у оквиру Удружења пензионера општине Младеновац веома су активни у организацији књижевних вечери и промоцији културно уметничког програма кроз фолклорни ансамбл и мушку певачку групу. Са ентузијазмом који не престаје негују културу и чувају традицију свога краја. Ово Удружење је добитник повеље ГО Младеновац за област културе.

 


Удружење "Од предака за будућност" из Влашке је организатор манифестације под истим називом, која ове године обележава јубилеј, 10 година неговања материјалног и нематеријалног културног наслеђа. Радом на развијању свих видова културне активности, неговању традиције и уређењу инфраструктурних објеката, допринели су развијању сеоског туризма у селу Влашка, које је по многим културним догађајима познато у читавој Србији. Удружење је добитник повеље из области туризма. 

Као музички педагог, уметнички руководилац и главни диригент Хора "Благовести" који је основан при храму Цркве у Рајковцу, Љиљана Миловић Савковић, усавршава начин извођења духовне и етно музике, усмеравајући чланице хора ка правим музичким и етичким вредностима. Захваљујући њеном стручном раду Хор је присутан на многим културним свечаностима, и то на високом извођачком нивоу. Госпођа Љиљана Миловић Савковић добитница је повеље за област образовања и васпитања.

У оквиру концепта "активне старости" Геронтолошки центар Младеновац организује радно-окупациону терапију која обухвата културно-образовне, забавно-ракреативне и радно-окупационе активности које корисницима помажу да сачувају своје психо-физичке способности. Креативност трећег старосног доба успешно је представљена на манифестацији "Пролећница трећег доба  која је одржана у првој половини ове године у Геронтолошком центру Младеновац и у којој је учествовало 11 геронтолошких центара из Србије. Све активности запослених и сарадника центра усмерене су на то да својим корисницима пруже све услове за безбрижну и активну старост. Геронтолошки центар Младеновац добитник је повеље за област социјалне и дечије заштите.

Захвалница ГО Младеновац додељује се Зори Грбовић, професорки флауте у ОМШ "Стеван Христић" У Младеновцу за укупан педагошки рад, остварене резултате на такмичењима младих музичара и допринос богатијој културној понуди Града.     

Момчило Јешић, младеновчанин личним примером, односно  хуманитарним радом и улагањем у реконструкцију објеката који су важни за живот у Младеновцу  пример је друштвене и социјалне одговорности према средини у којој живи и ради. Господин Јешић, добитник  је захвалнице ГО Младеновац за 2016. годину.

За време спортског и истраживачког публицистичког рада у току три деценије, Милорад Јанковић је кроз бројне чланке у спортским новинама, као и објављивањем бројних књига из области спорта и друштвеног живота у Младеновцу, промовисао младеновачки спорт и остварене спортске резултате из младеновачке општине. Господин Јанковић, добитник је захвалнице ГО Младеновац. 

Захвалница се додељује једном од оснивача Добровољног ватрогасног друштва и дугогодишњем командиру Територијалне ватрогасне јединице Младеновац господину Боривоју Аврамовићу, који је целокупним радом допринео да ватрогасна јединица и данас у Младеновцу ради на заштити живота и имовине грађана.  

Доктор Душко Аврамовић, лекар специјалиста интерне медицине у Болници за интерне болести у Младеновцу је и хуманиста по опредељењу. Помажући својим суграђанима увек је уз оне којима је помоћ потребна у најтежим тренутцима. Његова пожртвованост и хуманост награђени су захвалницом ГО Младеновац. 

Прву плакету за 2016. годину добио је Регионални центар Министарства одбране Београд за ефикасан, професионални рад на пословима планирања припрема за одбрану и извршење радне и материјалне обавезе у систему одбране на територијии општине Младеновац. 

Удружење Лајф, са седиштем у Марковцу је на вест о потреби прикупљања помоћи за лечење оболелог суграђанина организовало бројне хуманитарне акције  којим је спаше још један живот. Удружење чине млади људи који су први схватили вредност људског живота и на прави начин реаговали. У име породице и свих грађана општине Младеновац хвала им на томе. Њихова хуманост награђена је ове године плакетом ГО Младеновац. У име Удружења "Лајф" плакету је примио Стефан Срећковић, председник Удружења.

Карате клуб "Младеновац" ове године слави 40 година постојања и рада. Ово је и година у којој је клуб остварио бројна признања на европским и светским такмичењима у каратеу. У конкуренцији од 140 клубова карате клуб "Младеновац"  је најуспешнији  у Србији у генералном пласману.

 

 

Ученици Техничке школе у Младеновцу су годинама уназад носиоци признања на свим нивоима такмичења у оквиру струке за коју се образују. Професор у овој школи Милован Јанковић својим педагошким и менторским радом допринео је остваривању високих резултата на регионалним и републичким такмичењима ученика средњих школа у области аутомеханике. 

Само добар човек може да буде хуман. Само он може да разуме људску патњу и да пружи несебичну помоћ водећи се слоганом да крв живот значи. Наш суграђанин Стојан Денић који је 107 пута учествовао у акцији добровољног давалаштва крви је управо такав, хуман без граница. Он је ове године такође награђен плакетом ГО Младеновац. 

 

 

Горан Спасојевић, пољопривредник из Кораћице, одлучио се за живот и рад на селу и постао један од најистакнутијих сточара у нашој општини. За вредан свакодневни рад који може да служи за пример младима, Спасојевић је  награђен плакетом ГО Младеновац.  

Господин Милосав Б. Влајић доајен међу спортским извештачима из Младеновца и дугогодишњи спортски радник допринео је подизању угледа младеновачког спорта извештавањем о најбитнијим догађајима из наше Општине. Кроз свој дугогодишњи рад прославио је и врхунске спортисте које Младеновац има чије  успехе и данас редовно прати. 

Ликовна колонија Младеновац ове године обележава 30 година постојања. А 22 године учесник колоније је историчар уметности Радиша Маринковић. Радећи  са реномираним сликарима  који су Младеновцу оставили вредна уметничка дела, али и са младим људима на почетку каријере унапредио је колонију као уметнички догађај. После сваке колоније наш град је богатији за уметничка дела која остају као трајна вредност и део културне баштине. 

Прослава Дана општине Младеновац завршена је коктелом у атријуму фонтане, доделом награда за најлепше двориште и балкон које додељује Туристичка организација Младеновца као и концертом групе "Неверне бебе" на платоу испред зграде општине.

 

 

 

 

 

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.