logo

Актуелности

Општине ће морати тржишно да послују

 

Састанку министарке државне управе и локалне самоуправе Ане Брнабић са председницима општина и градова, на тему финасирања локалних самоуправа, присутвовао је и Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

Поводом овог састанка и спровођења политике Владе Републике Србије, Глишић је данас одржао састанак са Миром Стојић, начелником Управе јавних прихода одељење Младеновац и Спасојем Антићем, директором Пореске управе, по овлашћењу.

Глишић је истакао да ће све општине морати на нађу начина да преко својих јавних предузећа тржишно послују али и да ће, што се тиче убирања пореза, закон морати да буде једнак за све.

Иначе, Влада Србије је усвојила Предлог измена Закона о финансирања локалних самоуправа који предвиђа смањење удела општина и градова у приходима од пореза на зараде. Према речима Брнабићеве измене закона ће се врло брзо наћи  пред посланицима Скупштине Србије.

Брнабић је истакла да по предлогу закона, од укупних пореза на зараде који се исплаћују локалним самоуправама, уместо садашњих 80 одсто, градовима убудуће остајати 77 одсто, а општинама 74 одсто, док ће остало у буџет Републике. Она је нагласила да је усвојеним предлогом новог закона предвиђено да се Београду приходи смање више, и да главном граду, уместо 70 одсто, убудуће остаје 66 одсто. Министарка је нагласила да се порез на зараде не смањује, већ се наплаћено прерасподељује између Републике и локалних самоуправа.

– Гледали смо да смањење у просеку буде око четри одсто – казала јер она и нагласила да ће локалне самоуправе сада имати мотивацију да се боре.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.