logo

Актуелности

Одржана прослава на Спомен - чесми "Црквенац"

 

 

Свечаност одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српске војске и народа, одржана је данас код Спомен-чесме "Црквенац".

Програму приређеном поводом освећења чесме подигнуте септембра 1915. године у знак захвалности  др Елси Инглис и храбрим Шкотланђанкама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту присутвовали су представници Владе Републике Србије, амбасада држава савезника у Првом светском рату, Војске Србије, Града Врања и борачких Удружења из Београда и Младеновца.

Венце на Спомен - чесму "Црквенац" положили су Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, Драган Вукадиновић, председник Скупштине градске општине Младеновац, Милан Поповић , помоћник у Министраству за за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, официри Војске Србије, представници Министарства одбране, Дејан Тричковић, преседник Скупштине Града Врања.

Такође, венце су положили и Фредерик Лесе, саветник у Амбасади Канаде, пуковник Сајмон Фицгибон у име Амбасаде Велике Британије, други секретар Амбасаде Аустралије, Марис Тебицис, Лук Најман, политички секретар Амбасаде Краљевине Холандије као и чланови Удружења за неговање ослободилачлих ратова 1912-1918, Небојша Матејић и Никола Костадиновић у име општинског одброа УБНОР-а.

Поздрављајући госте, Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, изразио је задовољство што су се гости одазвали позиву и својим присуством још једном одали признање докторки Елси Инглис и савезничким санитетским мисијама које су током Првог светског рата спасиле стотине хиљада живота у Србији.

– Спомен чесма Црквенац симбол је хуманости посвећен докторки Елси Инглис и санитарној мисији шкотских жена које су дошле у Србију када се наш народ приближио границама биолошког опстанка. Прве ратне године Србија је победама на Церу и Колубари истерала Аустро - уграског окупатора из земље. Ипак, Србију је убрзо напао други, подмуклији и страшнији непријатељ који се није могао победити топовима и пушкама.

Крајем 1914. и почетком 1915. године пегави тифус за само четири месеца убија 30.000 војника, преко 200.000 грађана и трећину војног санитета. Епидемија je коначно побеђена средином 1915. године. Ту победу животом су платили многи савезнички лекари и медицинске сестре. Неми сведоци те борбе су бројни гробови савезничких медицинских сестара и лекара широм Србије.

Као што је значај њихове борбе знала да цени Србија и војници елитне Моравске дивизије првог позива који су у јесен 1915. године изградили ову чесму, тако и ми данас одајемо почаст докторки Инглис и савезничком лекарском особљу.

Одајући пошту храброј докторки захваљујемо се свим савезничким лекарима и медицинским сестрама који су напустили мир својих породица и дошли у њима далеку и непознату земљу.

На свему што су учинили за Србију нека им је вечна слава и хвала – рекао је Глишић.

Химну Републике Србије извели су хорови ОМШ "Стеван Христић и "Благовести. Песму "Србија" Оскара Давича рецитовала је Јована Симић док је музичку пратњу на хармоници давао Небојша Аћимовић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.