logo

Актуелности

Отворена изложба слика Паје Јовановића

 

Изложба "Муни - Уметничка инспирација сликара Паје Јовановића" отворена је 23. новембра у Центру за културу Младнеовац.

Посетиоци ће до 30. новембра имати прилику да виде одабир од двадесет једног дела академског сликара Паје Јовановића, која се чувају у уметниковом Легату у Музеју града Београда. Аутор изложбе је Данијела Ванушић, виши кустос Музеја града Београда, а организатори Центар за културу Младеновац и Музеј града Београда

" У складу са Кантовим схватањима „вечне лепоте“, Паја Јовановић је још током студирања на бечкој Академији усвојио схватање да се суштина уметничког дела састоји у његовој лепоти. Преведено у конкретну сликарску праксу овакво приказивање идеалне женске лепоте подразумевало је проналажење савршеног модела, идеалног отелотворења појма.

Женски акт требао је да буде чулно отелотворење појма лепог, да се допада непосредно и без икаквог интереса. Стога је приказујући наго женско тело уметник остао доследан у опредељењу да физички изглед свог модела и уметничке инспирације - Муни, представи ко естетски идеал лепоте, потискујући еротску димензију у други план. Женски акт се као тема не појављује у уметниковом јавном сликарству, он остаје везан за домен његовог личног сликарства због чега се највећи број ових радова налази сачуван у оквиру његовог Легата. " (Данијела Ванушић, виши кустос Музеја града Београда).

Хермина Муни Даубер (Беч, 13. март 1892 – Беч, 29. август 1972) рођена је у Бечу. Пају Јовановића упознала је 1905. године, у време када је њен отац радио као настојник у згради у којој је чувени уметник имао атеље. Лепа и млада Муни постала је модел угледног и успешног сликара а потом и његова уметничка инспирација. Венчали су 27. марта 1917. године у Будимпешти, она је имала двадесетпет а он педесетосам година.

Уметник је лепоту вољене жене овековечио низом актова, алегоријских и митолошких композиција и портрета. У Легату се чува тридест радова на којима је приказан лик Муни. Она су настајала током дугог низа година и показују трансформацију уметниковог модела од анонимног женског акта, преко ликова митолошких богиња у стварну, персонализовану особу, сликареву супругу Хермину Муни Јовановић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.