logo

Актуелности

Положени венци у Малом Пожаревцу

altПоводом Дана сећања на жртве стрељања од фашистичких окупатора 26. маја 1943. године, на спомен обележју у Малом Пожаревцу венце су положили представници три градске општине, Гроцке, Младеновца и Сопота.

Традиционално три општине обележавају трагичан догађај који се десио у Малом Пожаревцу, на тромеђи три општине. Сваке године, у сарадњи са УБНОР-ом, домаћин и организатор је друга општина, а ове године организатора је била градска општина Младеновац.

Представници три београдске општине положили су данас венце на спомен обележје у Малом Пожаревцу, месту где је немачки окупатор 1943. године стрељањем 129 родољуба починио један од најстрашнијих злочина на простору Шумадије.

Почаст погинулима одали су и представници општинских и градске организације УБНОР-а као и потомци, поштоваоци и пријатељи стрељаних родољуба. У име градске општине Младеновац, венац на споменик жртвама фашистичког злочина положили су Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, Мирјана Ђорђевић, заменик председника општине и Дејан Степановић, члан Већа ГО Младеновац.

altБројне фамилије и мештани са тромеђе Младеновца, Сопота и Гроцке дуго ће памтити 26. мај 1943. године као дан који је многе породице завио у црно. У архиву Института за изучавање историје радничког покрета Србије стоји саопштење немачке Фелдкоманде од 26. маја 1943. у којем се, између осталог, наводи да су на дан 13. маја 1943. године, на станици Дражањ âˆ’ Шепшин, срез Грочански, партизани напали из заседе групу немачких војника. Том приликом погинула су двојица, а један рањен. Као одмазда за овај напад стрељани су таоци из логора Бањица. Сви стрељани су заробљени су на подручју грочанског, младеновачког и космајског среза.

Окупљенима се обратио Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

- Поштовани пријатељи, потомци, представници општина Сопот и Гроцка, чланови УБНОР- а.

Данашњи скуп и ваше присуство је наш начин, једини исправан, људски и цивилизацијски, да чувамо и негујемо сећање на један од најпотреснијих догађаја који је задесио народ на тромеђи општина Младеновац, Сопот и Гроцка.

На простору поткосмајских села 1943. године отпочеле су велике рације, а злогласни затвори "Сајмиште" и "Бањица" били су препуни. Тај посао за немачког окупатора успешно су обављале домаће слуге, представници квислиншке владе Милана Недића, исти они чија се рехабилитација и искупљење од злочина данас захтева. На овом месту ископане су две велике јаме, по обављеном злочину једна је остављена празна да зјапи, прети и опомиње непослушне. Наредних дана одмазда је настављена, недалеко одавде, у Дубони, фашисти су запалили кућу у којој је изгорела цела породица. Оно што овај злочин чини још страшнијим је чињеница да су овде стрељани већином млади и образовани људи, оно најбоље што је Шумадија имала.

altФашисти су тада убили много више од 129 људи. Убили су стотине њихових нерођених потомака који би данас били са нама. Нама, који се сваке године трудимо да у времену заборава сачувамо сећање на овај дан, преостаје да будемо упорни и истрајни у томе. Њихова жртва вредеће онолико колико будемо умели да је разумемо и ценимо.

Нажалост, наш крај је препун ожиљака из два светска рата. Ожиљака који подсећају на жртву и храброст. Градска општина Младеновац, као и наше комшије и пријатељи из Сопота и Гроцке, учиниће све да та места и ти злочини никада не буду умањени и заборављени - рекао је Глишић.

На скупу су говорили Никола Костадиновић, председник УБНОР-а Младеновца и Боро Ерцеговац, председник градског СУБНОР-а. Пригодан програм извела су деца из издвојених одељења Основне школе "Бора Лазић" у Влашкој и Сенаји.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.