logo

Актуелности

Град оштетио 200 хектара воћњака у Дубони

altНевреме праћено јаком кишом и крупним градом које је 7. јуна погодило део Дубоне оштетило је 200 хектара под воћем. Градска општина Младеновац предузела је мере за санирање последица причињене штете.

По пријави воћара из Дубоне, представници градске општине Младеновац изашли су сутрадан на терен. На затев општине Младеновац добијен је званичан извештај Републичког хидрометеоролошког завода Србије са информацијама о дејству радарског центра Букуља на дан када је град причинио штету.

На основу извештаја закључују се да тај центар није могао да одбрани део села Дубона услед забране Контроле лета у једном квадрату због којег две лансирне станице Смедерева нису могле да добију команде. Противградни стрелци општине Младеновац нису добили команду за дејство зато што је маса облака дошла из правца Велике Плане, Смедеревске Паланке и Смедерева. У извештају је наглашено да је ово подручје зона опасности од градоносних облака и да је у Сектору за ванредне ситуације означена као зона најотежаније одбране од градоносних облака као и да је у последњих двадесет година било десетак оваквих појава.

altШтаб за ванредне ситуације градске општине Младеновац формирао је Комисију за процену штете, а по препоруци Пољопривредне стручне и саветодавне службе Младеновац. У саставу Комисије су два овлашћена инжењера ПССС Младеновац и члан Већа за пољопривреду Горадана Димитријевић Бјеличић, такође раду Комисије помаже и овлашћена проценитељка РХМЗ-а Тања Раденковић.

Комисија тренутно обилази оштећене површине заједно са власницима парцела. По захетву воћара, ГО Младеновац је послала механизацију да расчисти неколико путева који су оштећени услед падавина.

Упућен је допис председнику градског Штаба за ванредне ситуације, градоначелникуБеограда, Секретаријату за привреду и Секретаријату за финанисије са захтевом да се 30 милиона динара обезбеди у ребалансу буџета града Београда. Одржани су састанци у Секретаријату за финансије и Секретаријата за привреду на којима су представници градске општине Младеновац предочили да је по закону јединица локалне самоуправе дужна да обезебди новац за надокнаду штете пољопривредницима. Договорено је да се по процени штете градски Секретар обрати Комисији за елементарне непогоде Владе Републике Србије како би обештетили оштећене воћаре.


ПРЕУЗМИТЕ : ИЗВЕШТАЈ РХМЗ-А

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.