logo

Актуелности

Промоција тријумфа воље

altПромоција филма и књиге "Маратонац" о подвигу параолимпијца Горана Николића, родом из Велике Иванче, одржаће се у Спортском центру. Николић је и Гинисов рекордер са 55 истрчаних маратона и претрчаних 2.400 километара.

Како је најавио Горан Спасојевић, члан Већа задужен за спорт, Младеновац ће бити 28 град по реду у којем ће се одржати промоција књиге "Маратонац" и филма о подвигу Горана Николића. Он је рекао да ће о датуму и времену промоције јавност бити благовремено обавештена како би што више грађана присуствовало јер се ради о животној причи из које може много да се научи.

- Горан Николић је наш суграђанина из Велике Иванче који је направио сјајне резултате и толико тога постигао у спорту и жеља нам је да промовишемо његов рад и књигу али и све оно што је урадио и да на тај начин покажемо младима како је могуће постићи сјајне резултате без обзира што имате неки хендикеп. Спортски савез Младеновца и Спортски центар бити домаћини промоције сјајне књиге "Маратонац", а Горана смо позвали у наш град да заједно направимо нешто што ће остати генерацијама иза нас. Жеља нам је да и на тај начин промовишемо све спортисте и маратон и можда и неку такву манифестацију организујемо код нас - рекао је Спасојевић.

altГоран Николић, параолимпијац и Гинисов рекордер, који само на једно око види пет посто, захвалио се свима који су помогли промоцију књиге и филма и објаснио своје мотиве који су га водили у постизању спортског и људског подухвата.

- Пре двадесет године са групом пријатеља оштећеног вида иницирали смо оснивање Параолимпијског клуба "Јуниор" и његова прва адреса је била у Великој Иванчи. Касније сам као оперативац клуб преселио у Крагујевац где и сад живим али се надам да се за две, три године вратим у Иванчу. Захваљујући спортским достигнућима нашег колектива завредили смо пажњу "Делта" холдинга и обратио им се са идејом да саграде параолимпијски центар што је и учињено. То је јединствено здање на Балкану, рађено по свим светским стандардима. Са жељом да о постојању оваквог јавног добра информишем све параолимпијце у земљи дошао сам на идеју да поставим нови Гинисов рекорд у чему сам и успео. То је рекорд у броју узастопно истрчаних маратона. Претходни рекорд је држао јапански атлетичар Кусуда, а ја сам трчао 55 за 55. Тиме сам постао први спортиста са инвалидитетом који је поставио нови Гинисов рекорд. Реч је о најзахтевнијој атлетској дисциплини и пријатељи из компаније су дошли на идеју да о томе напишу књигу и настала је аутобиографска књига, а затим и филм који живи свој фестивалски живот. Међународни Дан особа са инвалидитетом је 3. децембра и од тада ће сви моћи да погледају филм пре него што буде емитован на РТС-у. Посебно ми је драго да у мом родном граду постоји расположење да се ово одигра овде. Драго ми је што ћу кроз Параолимпијски центар "Искра" моћи да допринесем да што већи број младих са инвалидитетом проведе време у кампу - рекао је Николић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.