logo

Актуелности

Аутомобил Фиат Типо - донација општини Младеновац

altМобилни тим за инклузију Рома градске општине Младеновац добио је аутомобил Фиат Типо, донацију Европске уније у оквиру Програма "Подршка ЕУ инклузији Рома - Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома", који реализује Стална конференција градова и општина.

Сузана Васић, члан Већа градске општине Младеновац и Координатор Мобилног тима за инклузију Рома, захвалила се на вредној донацији која ће унапредити рад овог тела.

- Велика ми је част и задовољство што смо јуче присутвовали свечаној церемонији доделе аутомобила испред Палате Србије којој је присуствовао и сам шеф Делегације Европске уније у Србији. Градска општина Младеновац јавила се на конкурс Сталне конференције градова и општина и добила најновији модел аутомобила марке Фиат Типо који ће служити за оперативне планове Мобилног тима.

Што се самог Мобилног тима тиче, то је радно тело које је састљављено од пет лица, мене која сам координатор тима, представника Центра за социјални рад, представника Националне службе за запошљавање, педагошке асистенткиње и здравствене медијаторке. Циљ Мобилног тима јесте јачање сарадње између локалних институција и ромске заједнице.

altШто се тиче Сталне конференције градова и општина у оквиру Програма "Подршка ЕУ инклузији Рома" нашој општини донирала је лаптоп рачунар који ће такође служити Мобилном тиму, односно оперативним плановима. Мобилни тим обухватиће пет области, а то су образовање, становање, запошљавање, здравствена и социјална заштита тако да ће овај вид донације имати велики значај за наше теренске посете, посете педијатријских сестри ромским насељима, затим разне трибине које ће тамо бити организоване као и трибине о значају образовања и социјалне заштите.

Желела бих да се захвалим радној групи која је учествовала и изради оперативних планова као и Сталној конференцији градова и општина који ће финансирати, у сарадњи са Европском унијом, и Локални акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2019-2021. године - рекла је Васићева.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, истакао је да је општина Младеновац једна од ретких општина у Републици Србији која је одавно кренула са побољшањем услова живота када су Роми и ромска заједница у питању.

- Захвалио бих се Влади Републике Србије и Сталној конференцији градова и општина који су уз помоћ Европске уније обезбедили ову вредну донацију, аутомобил и рачунар. То ће све помоћи нашем Мобилном тиму који је направљен још 2016. године у општини Младеновац. Такође, направили смо и Координационо тело, а при крају је и Акциони план када су у питању Роми и ромска заједница.

altМислим да ће ова вредна донација помоћи квалитетнијем и бољем раду Мобилног тима. Теме су боља здравствена заштита, квалитетеније образовање ромске деце, социјални проблеми ромске заједнице.

Оно што је најважније, а то је да је Влада Републике Србије са Сталном конференцијом градова и општина, на нашу иницијативу, уврстила један велики проблем када су у питању ромске заједнице, а то је легализација и озакоњење објеката где ти људи живе. Углавном су то урбанистички неуређена насеља. Надам се да ћемо у овој години кренути са том иницијативом и да ћемо кроз акциони план дефинисати сам пројекат уређења и прављења бољих услова.

Да помогнемо људима да легализују своје објекте како би обезбедили донације и финансијска средстава да насеље, као што је Карађорђева, доведемо у стање, како је министар Ђорђевић рекао, и боље и квалитетније него што живе остали становници наше општине - рекао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.